Tina Turner, jedan od najvećih rock vokala i najharizmatičnijih izvođača umrla je u 83. godini, potvrdio je njen portparol.

˝Tina Turner, Kraljica rock´n´roll-a umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu kod Ciriha, u Švicarskoj. Njenim odlaskom svijet gubi muzičku legendu i uzor˝, naveo je u saopćenju.

Turner je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama i bila je jedna od sjajnih rock pjevačica, poznata po nizu hitova uključujući ˝The Best˝, ˝Proud Mary˝, ˝Private Dancer˝ i ˝What's Love Got to Do With It˝.

Slavu je stekla 1960-ih zajedno sa bivšim suprugom Ikeom Turnerom, s klasičnom pjesmom ˝River Deep, Mountain High˝ na njihovom repertoaru, prenosi Sky News.

Zlostavljanje u porodici kojem ju je suprug podvrgao, dokumentovano je u holivudskom biografskom filmu iz 1993. sa Angelom Bassett u glavnoj ulozi, koji je osvojio tri Oskara.

Njena životna priča je također ovjekovječena u popularnoj West End emisiji koja još uvijek traje.

Turnerina popularnost kao solo izvođača je opala 1970-ih, ali je njena karijera oživjela kada je potpisala ugovor sa Capitol Records 1980-ih.

Hit obrada albuma ˝Let's Stay Together˝ Al Greena dovela je 1984. godine do albuma ˝Private Dancer˝ koji je prodat u više od 10 miliona primjeraka.