Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić ocijenio je, povodom najave tzv. "sarajevske" projekcije filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" reditelja Borisa Malagurskog, da su povijesni revizionizam, izvrtanje i manipuliranje činjenicama neke od odlika kojima se propagandna mašinerija nastoji koristiti s krajnjim ciljem promjene toka historije i istine, te karaktera narativa proteklog i proteklih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

- Tendenciozna najava "sarajevske" projekcije povijesnog falsifikata "Republika Srpska: Borba za slobodu", kontraverznog reditelja Borisa Malagurskog koja se ima održati 11. januara predstavlja jednu u nizu manipulacija kojom se propagandisti nastoje koristiti, prije svega, zarad ličnih interesa, ali i prekrajanja narativa o posljednjoj agresiji, ali i ranijim historijskim periodima naše zemlje. Nije ovo prvi, ni posljednji takav pokušaj, ali eufemizacija istočnosarajevske projekcije u sarajevsku krajnje je paradoksalna, posebno jer je upravo entitet iz naslova filma zaslužan što se dojučerašnji dio Sarajeva sada naziva Istočno ili Srpsko Sarajevo - navodi Kulanić.

On dodaje i da bi razlog ovom eufemiziranju mogao biti u činjenici da bi korištenje "adekvatnog i danas primjerenog termina istočnosarajevska (projekcija filma) ili ono čemu sam reditelj teži i sanja kroz "film" etnički očišćena teritorija "srpskosarajevska" zvučalo nezgrapno, posebno u marketinškom smislu".  

 - To bi zaista bila sarajevska premijera da to isto Sarajevo nisu držali pod opsadom 1425 dana, da nemamo više od 11.500 nedužno ubijenih civila i više od 6.500 poginulih branitelja i braniteljki Sarajeva, te više od 1.500 ubijene djece tog istog Sarajeva. Svi oni preživljavali su torturu da bi se dio predratnog Sarajeva samoproglasio ekskluzivno srpskim - podcrtao je Kulanić.

Podsjetio je i da je upravo nastanak i razvoj Republike Srpske započeo januara 1992. pokušajem i izvođenjem državnog udara na institucije nezavisne države Bosne i Hercegovine i proglašenjem srpske Republike Bosne i Hercegovine, kao i da se progonom, mučenjem, ubijanjima i silovanjima, opsadom i konačno genocidnom gradila upravo ta Republika Srpska.

- O čijoj borbi za slobodu govori film pitanje je koje mi sebi moramo postaviti jer osim svega navedenog, upravo je sarajevsko-romanijski korpus tri i po godine po naredbi presuđenog ratnog zločinca "razvlačio pamet" opkoljenom Sarajevu, a presuđena vojna formacija VRS-a nasilno otela dio predratnog Sarajeva, naselje Lukavicu i nazvali ga Srpsko, a kasnije, naredbom visokog predstavnika, Istočno Sarajevo - smatra Kulanić.

On zaključuje da je nebrojeno mnogo mitova kojima se nastoji graditi i falsificirati povijest, počev od izvještaja i raznih centara koji se osnivaju za potrebe revizije historije, navodi se između ostalog u saopćenju Fonda memorijala KS.