Vlada Velike Britanije ukloniti će sve preostale nasljedne plemiće iz Doma lordova u najvećoj promjeni parlamenta u posljednjih četvrt stoljeća, piše britanski The Guardian.

Preosta 92 nasljedna plemića u Velikoj Britaniji – koji su naslijedili svoje titule od roditelja – izgubit će pravo da sjede i glasaju u gornjem domu prema prijedlozima koje su danas predstavili ministri.

Ovaj potez bi završio reforme koje je prvi put započela vlada Tonyja Blaira, koja je 1999. godine ukinula 700 godina staro pravo svih nasljednih plemića da sjede u Domu lordova. Samo 92 njih, izabrana iz cijele grupe, smjela su ostati dok se ne postigne dogovor da se u potpunosti ukinu.

Svi sadašnji nasljedni plemići u Domu lordova su bijeli i muškarci, a prosječna starost im je nešto ispod 70 godina. Oni su nastavili popunjavati svoja mjesta održavanjem dopunskih izbora kada se neko od njih povuče ili umre.

Aktivisti su dugo pozivali na reformu ovog sistema. U svom manifestu, Laburisti su izjavili da je nastavak postojanja nasljednih plemića „neodbranjiv“.

Vladin zakon znači da više neće biti nasljednih plemića u gornjem domu. Earl maršal i veliki lord komornik, koji su očekivali da zadrže svoja mjesta zbog svojih ceremonijalnih funkcija, također će biti uklonjeni. Očekuje se da zakon postane pravosnažan sljedeće godine, čime će se ispuniti obećanje iz manifesta Laburista.

Nick Thomas-Symonds, ministar za ustav, rekao je da je ovo „istorijska reforma“.

„Nasljedni princip u donošenju zakona traje predugo i nije u skladu sa modernom Britanijom,“ rekao je. „Drugi dom igra vitalnu ulogu u našem ustavu i ljudi ne bi trebali glasati o našim zakonima u parlamentu slučajnim rođenjem.“

Angela Smith, liderka Doma lordova, izjavila je: „Dok priznajem vrijedne doprinose koje su mnogi nasljedni plemići dali parlamentu, ispravno je da se ova reforma sada sprovodi – završavajući rad koji smo započeli prije 25 godina.

„Uklanjanje nasljednog principa iz Doma lordova ispunjava obavezu iz manifesta. Također će pomoći u ispunjavanju naše obaveze da smanjimo veličinu drugog doma, dok predstavljamo dodatne reforme.“

Smith je ranije izjavila da Laburisti žele smanjiti broj članova Doma lordova, koji trenutno broji oko 800 članova, na isti broj kao Donji dom, koji ima 650. Većina članova Doma lordova su doživotni plemići, dok je 26 mjesta rezervisano za nadbiskupe i biskupe Engleske crkve.

U svom manifestu, Laburisti su se obavezali da uvedu starosnu granicu od 80 godina za doživotne plemiće i da na kraju zamijene Dom lordova alternativnim drugim domom koji će bolje predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo.

U međuvremenu, vlada je nastojala da ojača svoje brojeve u gornjem domu imenovanjem nekoliko doživotnih plemića, uključujući nekoliko penzionisanih laburističkih poslanika.

James Timpson, bivši izvršni direktor Timpson Grupe, i Patrick Vallance, bivši glavni naučni savjetnik vlade, dobili su titule plemića kako bi mogli preuzeti ministarske pozicije. Očekuje se još više imenovanja u narednim mjesecima.

Trenutno postoji 277 konzervativnih plemića, 185 laburističkih i 183 nezavisna.

Zakon o ukidanju nasljednih plemića imat će prvo čitanje u Donjem domu danas, a drugo čitanje kasnije ove jeseni. Vladini zvaničnici očekuju da će zakon biti dugo raspravljan kada stigne u Dom lordova.

Od 92 nasljedna plemića koji zadržavaju mjesta u Domu lordova, 42 pripada Konzervativnoj stranci, a 28 su nezavisni. Samo dva su laburistička plemića, a tri su liberalni demokrati. Ove brojke su fiksne i ne mijenjaju se prema sastavu parlamenta.

Prema Univerzitetskoj koledži u Londonu, jedina zemlja pored UK-a koja ima nasljedni element u svom zakonodavnom tijelu je Lesoto.

„Nasljedni princip u donošenju zakona nije u skladu sa modernom Britanijom“ izjavio je Nick Thomas-Symonds Ministar za Ustav

(The Guardian)