Sport je sastavni dio naše civilizacije koji ljudima osigurava trenutnu sreću i uzbuđenje. Ali, imajući na umu slavu i novac, sportska industrija trenutno prikazuje neto vrijednost od oko 1,3 triliona dolara na globalnom nivou.

Kao jedna od tri najpopularnije igre na svijetu, košarka je i najbogatiji sport, s globalnom tržišnom vrijednošću od 90 milijardi dolara. Košarka danas ima između 2 i 2,5 milijarde fanova širom svijeta. Većina gledalaca ove igre nalazi se u SAD-u, Kanadi, Kini, Japanu i na Filipinima. Također, košarkaši širom svijeta u prosjeku zarađuju 44.444 dolara, što iznosi 21,37 dolara po satu.

Iako je Euroliga u usponu, kao evropski pandan sjevernoameričkoj košarkaškoj ligi NBA, u smislu novca i kvaliteta igre to su dva različita svijeta. Istina, košarkaški zaljubljenici bi iznijeli mnogo argumenata za i protiv Eurolige i NBA lige, koji obično idu u smjeru da je Euroliga taktički i odbrambeno bolja, a da je NBA napadački i atkraktivno superiornija. No, činjenica je da se ogromna većina novca u svijetu košarke vrti oko NBA lige.

Prema zvaničnim podacima NBA lige, u prošloj godini prihod NBA lige iznosio je 10 milijardi dolara. Medijska prava čine otprilike 2 milijarde dolara prihoda lige. Korporativni poslovi sa kompanijama uključujući State Farm, Microsoft, Verizon i Google trebalo bi da donesu rekordnih 1,46 milijardi dolara sponzorskog novca. A tu je još i prodaja licenci, tako će Fanatics štampati i prodavati sličice, Dapper Labs radi NFT video snimke, a riječ je o start-upu koji je procijenjen na 7 milijardi dolara i u kojem NBA ima vlasnički kapital, a proizvođač sa sjedištem u Chicagu Wilson započeo je svoj novi ugovor o proizvodnji košarkaških lopti za NBA.

Prihod od reklamiranja na dresovima timova trebao bi se povećati kako timovi budu sklapali nove ugovore. Netsi su sklopili sporazum od 30 miliona dolara godišnje sa brokerskom platformom Webull sa sjedištem u New Yorku.

Godine 2021., utakmice NBA lige u periodu između 22. i 25. decembra u prosjeku su imale 3,4 miliona gledalaca, a najgledanija utakmica bila je između LA Lakersa i Dallas Mavericksa koju je gledalo 7 miliona ljudi. Veliko finale između Bucksa i Phoenix Sunsa 2022. u prosjeku je gledalo 9,9 miliona ljudi. Ipak, to su upola manje brojke u odnosu na nekoliko godina ranije, što ipak ukazuje na činjenicu da je pandemija Covid-19 uticala na gledanost.

Prema podacima Forbesa, u NBA ligi nema nijednog tima čija je vrijednost manja od milijardu dolara. Najvrijedniji tim je Golden State Warriors sa 7 milijardi dolara vrijednosti, slijede New York Knicks 6,1 milijarda dolara, zatim Los Angeles Lakersi 5,9 milijardi dolara, Chicago Bulls 4,1 milijarda dolara i Boston Seltiksi 4 milijarde dolara.

LeBron James postao je prošle godine prvi i jedini aktivni košarkaš koji je milijarder. Njegovo bogatstvo porocjenjuje se na 1,2 milijarde dolara, od toga je 380 miliona od plata u klubovima u kojima je igrao, a zarada od 900 miliona izvan košarkaških terena.