Prema posljednjim podacima, u svijetu postoje 44 zemlje s nekom vrstom monarhijskog sistema. Među njima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Japan, Norveška, Nizozemska, Španija, Belgija ili Danska, kao i Jordan, Maroko, Tajland, Saudijska Arabija ili Ujedinjeni Arapski Emirati. Studija Business Insidera iz 2019. godine istražila je koji su najbogatiji kraljevi i kraljice na cijeloj planeti.

Maha Vajiralongkorn ili Maha Vajiralongkorn Bodindhorndevarangkul trenutni je kralj Tajlanda i deseti iz dinastije Chakri poznat kao Rama X. Njegovo nasljeđe iznosi 30 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim monarhom na svijetu. Međutim, drugi izvještaji objašnjavaju da je njegovo bogatstvo čak 70 milijardi. Kada je došao na vlast, ne samo da je naslijedio krunske dragulje, već posjeduje i  Zlatni jubilarni dijamant procijenjen na dvanaest miliona dolara.

Na drugom mjestu je Hassanal Bolkiah, sultan od Bruneja. Njegovo bogatstvo doseže 20 milijardi dolara. Među elitama je poznat po svojoj ekscentričnosti i po tome što vodi život pun luksuza bez premca. Ima zbirku automobila koju je godinama stvarao, s oko 2500 modela koja je nešto najbliže privatnom muzeju s najboljim vozilima svih vremena. Jedno vrijeme bio je najbogatija osoba na svijetu zahvaljujući naftnoj krizi 1970-ih. Njegova rezidencija ima 1500 soba.

Pobjedničko postolje najbogatijih monarha na svijetu popunio je Selman bin Abdulaziz, kralj Saudijske Arabije, s bogatstvom od 18 milijardi dolara. Otkako je došao na prijestolje 2015. godine, nije u središtu pažnje ali istina je da je jedan od najmoćnijih članova dinastije u porodici Saud (kraljevskoj porodici). Njegovo bogatstvo dolazi od naftne industrije i medijskog konglomerata. Ovo su najbogatiji monarsi na planeti.

Među ostalim najbogatijim monarsimaio je Halifa bin Zayed Al Nahayan (Ujedinjeni Arapski Emirat) 15 milijardi, Mohammed bin Rashid Al Maktoum (Ujedinjeni Arapski Emirati: četiri milijarde), Henrik od Luksemburga (veliki vojvoda od Luksemburga) četiri milijarde, zatim Ivan Adam II od Lihtenštajna (princ Lihtenštajna): 3.5 milijardi, Mohamed VI od Maroka (kralj Maroka), dvije milijarde, Tamim bin Hamad Al Thani (emir Katara), 1.2 milijarde i konačno Albert II od Monaka (princ od Monaka), sa bogatstvom procijenjenim na jednu milijardu dolara.