U Njemačkoj je već nazivaju politički najeksplozivnijom istragom koju provodi Ured saveznog tužitelja. Više od pet mjeseci nakon eksplozije plinovoda Nord Stream u Baltičkom moru, Njemačka je u fokus istrage stavila brod za koji se sumnja da je prevozio eksploziv. Nakon zajedničke istrage njemačke javne televizije ARD i lista "Die Zeit", čiji su rezultati objavljeni u srijedu, bilo je moguće uveliko rekonstruirati kako je i kada pripreman bombaški napad, a svi tragovi vode u Ukrajinu. Međutim, istražitelji tek trebaju pronaći dokaze ko je naredio uništenje.

U noći 26. septembra 2022. tri od četiri cijevi koje su opskrbljivale ruskim plinom Njemačku uništene su eksplozijama. Istraga je zasada uspjela identificirati da je brod koji je navodno korišten za ovu operaciju iznajmljen firmi sa sjedištem u Poljskoj, iako je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca. Istraga dodaje da je operaciju na moru izveo tim od šest ljudi, pet muškaraca i jedna žena. Tačnije, grupu su činili kapetan, dva ronioca, dva ronilačka pomoćnika i liječnik, koji su mogli transportirati i postaviti eksploziv. Nacionalnost počinitelja za sada je nepoznata jer su za iznajmljivanje plovila koristili lažne pasoše.

Prema istrazi, isplovili su iz grada Rostocka 6. septembra 2022. godine, iako je oprema korištena za operaciju prethodno prevezena u luku u dostavnom kamionu. Istraživači su dan kasnije uspjeli locirati brod u Wieck auf dem Darß, obalnoj općini koja se nalazi u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern, a kasnije i na danskom otoku Christiansø.

Nakon toga brod je vraćen vlasniku bez čišćenja, što je omogućilo istražiteljima da pronađu tragove eksploziva u kabini. Također se saznalo, prema informacijama ARD-a i "Die Zeita", da je ubrzo nakon eksplozije jedna zapadna tajna služba upozorila svoje evropske saradnike da je ukrajinski komandos odgovoran za razaranje, a nakon toga je bilo više indicija da bi u operaciju mogla bi biti uključena proukrajinska grupa.

Nakon sabotaže različita sigurnosna tijela iz Njemačke, Danske, Švedske, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država započela su istragu u kojoj su s njemačke strane učestvovali Tužiteljstvo i policija.

Čak i ako tragovi vode u Ukrajinu, istražitelji još nisu uspjeli otkriti ko je mogao izvršiti zadatak. U međunarodnim sigurnosnim krugovima ne isključuje se da bi se radilo o operaciji "false flag"; odnosno da su namjerno stavljeni tragovi koji ukazuju na Ukrajinu kao krivca iako do sada nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili takav scenario. U međuvremenu, njemački političari pozivaju na oprez. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock naglasila je u srijedu da vlasti prvo moraju dovršiti svoje istrage.

"Naravno, vrlo pažljivo pratimo sve izvještaje, kao i sva saznanja koja su dostupna od različitih strana", rekla je Baerbock, no potrebno je pričekati da se provedu dodatne istrage tako da "onda možemo donositi procjene od strane vlade na temelju ovih nalaza i ne donositi preuranjene zaključke iz izvještaja."

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius također je reagirao oprezno. “Moramo pričekati i vidjeti šta je zapravo potvrđeno. Mislim da nije zgodno sada hipotetski komentirati", rekao je Pistorius  i istakao mogućnost da se radilo o operaciji pod lažnom zastavom. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhail Podolyak rekao je da Ukrajina "naravno nema nikakve veze s napadima na Sjeverni tok."

U međuvremenu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke vlade, New York Times" izvještava da američke tajne službe imaju nova otkrića da je proukrajinska grupa odgovorna za napad, iako nema dokaza da su ukrajinski predsjednik Zelensky i njegovi suradnici umiješani ili da su počinitelji djelovali po nalogu vlade iz Kijeva.