Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo ima mnogo spomenika vezanih za odbrambeno-oslobodilački rat 1992–1995, ali nema onaj centralni, najvažniji, spomenik svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a, spomenik svim borcima, poginulim i onim živim. A trebalo bi imati. Ima idejno rješenje, ima lokaciju, imalo je i novac, ali ima i načelnika Općine Centar Srđana Mandića, koji, iako i sam pripadnik Armije RBiH, nije našao za shodno da izvede ovaj projekt do kraja. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar nema planiranog novca za spomenik “Ljiljan” pripadnicima Armije RBiH i MUP-a koji je trebao biti izgrađen na Betaniji. Nema ga ni u okvirnom budžetu za sljedeće dvije godine. Spomenik je “sklonjen” ustranu.   

Na pitanje da li je Općina Centar odustala od izgradnje spomenika dobili smo sljedeći odgovor: “Kako je u na globalnom nivou došlo do proglašenja pandemije, mnogi projekti su, ne samo u Općini Centar, nego i u cijeloj državi prolongirani radi značajnog smanjenja sredstava u budžetima. Takva slučaj je i sa navedenim projektom od kojeg Općina Centar nije odustala. Planirana je realizacija projekta kada se steknu uvjeti za otkup zemljišta od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, izradu glavnog projekta, te osiguranje sredstava za samu izgradnju spomen-obilježja." 

Očito, općinskoj vlasti i načelniku Mandiću to nije u fokusu, da li zbog samog izgleda spomenika ili zbog toga što je projekt započet u vrijeme dok je načelnik Općine Centar bio Nedžad Ajnadžić, ne znamo.  

Naime, krajem 2020. godine završen je konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja spomenika pripadnicima Armije RBiH i MUP-a. Izabrano je rješenje dviju studentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Izmijenjen je regulacioni plan kako bi se mogao graditi spomenik, idejno rješenje usaglašeno je sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, usaglašeno je i s boračkim organizacijama. I na kraju, u budžetu je ostavljeno oko 180.000 maraka za izgradnju spomenika. Sve što je urađeno jeste da je zemlja razgrnuta i teren poravnat na mjestu gdje bi trebao biti postavljen spomenik. A prošle su dvije godine.  

Koordinacija boračkih udruženja općine Centar, na čijem čelu je Nedžad Škrijelj, aktivno je učestvovala u konsultacijama o izgledu i mjestu spomenika, a li je nakon toga postala pasivna jer nije tražila da se spomenik gradi.  

BORCI KOJI SU SE PRESTALI BORITI 

Škrijelj nam je kratko kazao da je Koordinacija tek prije nekoliko dana poslala dopis Općini Centar sa zahtjevom da se u budžetu Općine planiraju sredstva za izgradnju spomenika. Nakon dvije godine pasivnosti, Koordinacija je reagirala. Bolje ikad nego nikad, samo što ima još osam mjeseci do izrade još jednog budžeta Općine u mandatu načelnika Mandića. Drugim riječima, još ćemo počekati na spomenik.  

Sarajevo se, dakle, zbog načelnika Mandića još nije svrstalo među gradove koji izgradnjom centralnog i grandioznog spomenika odaju počast i zahvalnost pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH zbog njihovog učešća u odbranu domovine. 

Prema podacima koje smo uspjeli prikupiti, na nekoliko lokacija u Bosni i Hercegovini postoje spomenici Armiji Republike Bosne i Hercegovine, odnosno spomenici posvećeni svim njenim pripadnicima. Jedan od najljepših i najvećih jeste onaj iznad Gradačca, na lokalitetu Bandera, spomenik “Ljiljan”. Također, spomenik Armiji RBiH imamo i u Jajcu, u centru grada, tačno nasuprot spomeniku hrvatskim braniteljima. Jedan od ljepših i većih spomenika Armiji Republike Bosne i Hercegovine jeste onaj koji se nalazi u herojskom Bužimu na lokalitetu Ćorkovače i nosi predivno ime “Spomenika pobjede i ponosa Armije RBiH”. Ispred gradske vijećnice u Mostaru ponosno stražu čuva ljiljan, spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Sigurno ih širom države ima još, ovo su samo oni poznatiji. Da napomenemo to da ovdje nismo uzimali u obzir spomenike pojedinim jedinicama, spomenike šehidima i poginulim borcima itd., nego isključivo spomenike Armiji RBiH i svim njenim pripadnicima, i onim koji su dali živote za domovinu, kao i onim koji su preživjeli rat.  

GRADAČAC I BOSANSKA KRUPA 

Veliki zlatni ljiljan u sarajevskoj općini Centar, na ulazu u Grad Sarajevo, pored glavne saobraćajnice, trebao je biti tek treći monumentalni ljiljan postavljen u Bosni u Hercegovini. Jedan smo već spomenuli, on se nalazi u Gradačcu, a drugi je u Bosanskoj Krupi, podignut u čast boraca koji su položili živote za slobodu i domovinu.  

Podsjetimo, prije dvije godine Stav je pisao o spomeniku “Ljiljan” koji je trebao biti postavljen na Betaniji. Arhitektonsko rješenje autorsko je djelo studentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Fatime Hafizović i Berine Preldžić, koje su pobijedile na raspisanom konkursu.   

Kako nam je tada kazala Berina Preldžić, spomenik idejom simbolizira sve pripadnike Armije RBiH kao pojedince koji zajedno čine jedinstvenu snažnu cjelinu, što predstavljaju elementi spomenika koji tvore sliku ljiljana. Spomenik se sastoji od konstruktivnog rešetkastog nosača te različito pozicioniranih “zlatnih” elemenata.  

“Kao koautorica na zadanu temu, a upućena i informirana o uspjehu Armije RBiH, znala sam da spomenik mora biti grandiozan, savremen, dugovječan, funkcionalan, da bude ukras cijelog prostora na kojem se gradi, s obzirom na to da će 'Ljiljan' biti vidljiv s velike udaljenosti i s više tačaka posmatranja”, rekla je Berina. Osim simbolike, spomenik je zamišljen i projektiran za obilježavanje kulturno-historijskih datuma, a zbog njegove lokacije, koja je u parku, služio bi i kao mjesto okupljanja građana Sarajeva, turista i drugih posjetilaca.   

Naša svijetla, časna i herojska borba, naši šehidi i poginuli borci, ratni vojni invalidi i svi živi pripadnici boračke populacije moraju ostati zlatnim slovima upisani u historiji slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine. Na tom putu do slobodne Bosne i Hercegovine sve jedinice, sve vojne formacije dale su svoj nemjerljiv doprinos.  

Iako je Armija Republike Bosne i Hercegovine kao cjelina zaslužna za to što su Bošnjaci opstali na ovim prostorima, što smo se odbranili, odnos prema Armiji, tekovinama borbe, njenim pripadnicima, nije ni izbliza onakav kakav bi trebao biti. Skoro tri decenije trebalo je da u Sarajevu jedna ulica dobije ime po Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Koliko će još vremena proći dok Armija dobije spomenik kakav zaslužuje? Koliko će još vremena proći dok svi naši ljiljani u glavnom gradu zemlje ljiljana dobiju svoj zlatni ljiljan!?