Senat Univerziteta u Sarajevu bi danas trebao izabrati novog rektora koji će naslijediti Rifata Škrijelja koji je bio na ovoj poziciji prethodnih osam godina. Rektora bira Senat tajnim glasanjem.

Dva prijavljena kandidata su prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo i prof. dr. Tarik Zaimović.

Za odluku je potrebna većina u prvom krugu, tačnije od 46 profesora koji glasaju - potreban je glas njih 24. Ako do toga ne dođe, glasanje se može ponoviti još dva puta.

Hadžović-Džuvo je redovna profesorica Medicinskog fakulteta, a Zaimović na Ekonomskom fakultetu.

Zaimović, prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu, ima podršku rektora Škrijelja, priča se po kuloarima. S druge strane, bivša dekanesa Medicinskog fakulteta Hadžović-Džuvo, i bivša upruga Almira Džuve kojeg je „trojka“ instalirala na čelo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), ima podršku SDP-a. Kako smo saznali, proteklih dana je, uoči konačne odluke o rektoru, zvala dekane pojedinih fakulteta i prijatila im „posljedicama“ ako ne budu glasali za nju.

Inače, kampanja za izbor rektora nikada nije bila prljavija, nikada se više nije spinovalo, posebno se pokušava, što je moguće više, ocrniti Tarika Zaimovića. Između ostalog, spočitava mu se da je navodno studirao 10 godina, a zaboravlja da je četiri godine bio u Armiji RBiH.

Hadžović-Džuvo, iako je zajedno sa rektorom Škrijeljom činila tandem kada su pokušavali ukloniti prof. dr. Sebiju Izetbegović sa čela KCUS-a, sada su na suprotnim stranama. Navodno Hadžović-Džuvo ima podršku dekana Veterinarskog fakulteta Muhameda Smajlovića, koji je opet, navodno, u sukobu sa rektorom Škrijeljom.

U svakom slučaju, oba kandidata imaju podjednake šanse da budu izabrani, i biće vrlo neizvjesno, upućeni vjeruju da će jedan ili dva glasa odlučiti ko će biti novi rektor.