U sklopu obilježavanja 82. godine od Bitke na Kozari, pripadnici Vojske Srbije učestvovali su svečanom defileu na ulicama Prijedora. Tim povodom oglasio se Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te su pozvali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da održi hitnu sjednicu.

"Nije prošlo ni 20 dana od stacioniranja helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije u Trebinju, a danas smo putem medija obaviješteni da u Prijedoru defiluje jedinica Vojske Srbije. Javnost nije obaviještena ko je odobrio i jednu i drugu aktivnost vojske i MUP-a Srbije i hoćemo li vrlo brzo doći u situaciju da i tenkovske ili neke druge jedinice Vojske Srbije jedan dan osvanu na teritoriji Bosne i Hercegovine", kažu iz SDA na početku saopćenja.

Iz SDA pozivaju na odgovornost kadrova "Trojke" na državnom nivou.

"Nažalost, dok ovih dana kadrovi Trojke na državnom nivou lažno uvjeravaju javnost da kontrolišu vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i da će u slučaju potrebe zaštititi njen teritorijalni integritet, da prate i razmjenjuju obaveštajne podatke sa nadležnim bh. agencijama, dešava se da ministar MUP-a Republike Srbije prije 20-ak dana pozicionira helikoptersku jedinicu u Trebinju bez ikakvih najava i obavještavanja javnosti o tome, a danas jedinica Vojske R Srbije bez najava i obavještavanja javnosti defiluje u Prijedoru", podsjećaju iz SDA i pitaju "je li ovo najava nekih novih vojnih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini?"

"Pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar odbrane BiH i ministar vanjskih poslova, a na kojoj će definisati neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH i zatražiti reakciju OHR-a, EUFOR-a i NATO-a na sprečavanju aktivnosti Republike Srbije koje krše Dejtonski mirovni sporazum", poručeno je iz SDA.