Plavi kitovi oduvijek su smatrani rekorderima u životinjskom svijetu kada su u pitanju gabariti tijela. Ne samo da je najveća živuća životinja danas, već se ova vrsta često smatra najtežom koja je ikada živjela. Ipak, nova istraživanja pokazuju da bi ta “titula” mogla pripadati drevnoj vrsti kitova koji su plivali u okeanima prije 39 miliona godina.

Istraživači su analizirali ostatke nepotpunog skeleta otkrivenog prije 13 godina u pustinji Ica na južnoj obali Perua.

Njihova otkrića, objavljena u časopisu Nature, sugeriraju da je ova izumrla vrsta imala tjelesnu masu do 340 tona – tri puta težu od plavog kita.

Naučnici su ovu vrstu nazvali Perucetus colossus, u čast njene ogromne tjelesne mase i mjesta gdje je otkrivena.

“To bi mogla biti najteža životinja poznata do danas”, rekao je dr. Eli Amson, istraživač u Državnom prirodoslovnom muzeju u Stuttgartu u Njemačkoj.

“U svakom slučaju, bio je barem jednako težak kao plavi kit. Kako god bilo, Perucetus colossus kojeg opisujemo nije bio duži od najvećih plavih kitova. Procjenjujemo da je primjerak nove vrste bio dug 17 do 20 metara, dok plavi kit može doseći 30 metara.”

Drevna vrsta pripada porodici izumrlih kitova, klasi sisara koja uključuje delfine, kitove i pliskavice, poznate kao basilosauridi.

Rekonstrukcija izgleda ove životinje sugerira da je dva do tri puta teži od 25 metara dugog kostura plavog kita koji je izložen u Prirodoslovnom muzeju u Londonu. Istraživači kažu da je ogromna koštana masa ovog kita uzrokovana viškom kostiju na vanjskoj površini skeletnih elemenata i punjenjem unutrašnjih šupljina kompaktnom kosti.

Istraživači nagađaju da je ovaj kit sporo plivao i živio blizu obale.