Muškarac čija je prva kupovina nakon dobitka na lutriji uključivala i sto za bilijar, osvojio je medalju na evropskom takmičenju upravo u bilijaru. Neil Jones dobio je mjesto u engleskoj momčadi nakon što je proveo, prema vlastitom priznanju, na hiljade sati kraj svog bilijarskog stola, posebno tokom karantina zbog COVID-a.

Vježbanje se isplatilo i osvojio je bronzanu medalju na Blackball turniru ranije ovog mjeseca nakon što je bio kapiten B1 momčadi. Jones, bivši keramičar koji je honorarno i pjevao u klubovima, imao je samo 13 funti (30 KM) u džepu kada je 2010. godine osvojio 2,4 miliona funti (5,4 miliona KM) na lutriji. Nije ušao u nacionalni tim kada je pokušao 2021. godine, ali je dobio još jednu priliku i izabran je za turnir na Malti nakon što je impresionirao tokom takmičenja u domaćem prvenstvu. Ovaj 59-godišnjak je rekao kako je plakao kada je saznao da je izabran.

Stanovnik Stoke-on-Trenta igrao je bilijar kao junior, ali mu je dobitak na lutriji omogućio da usavrši svoje vještine.

“To mi je omogućilo da se povučem i vježbam, što nisam mogao dok sam još radio. Također sebi nisam mogao priuštiti sto za bilijar profesionalne kvalitete prije dobitka. Dobitak na lutriji poslao me na ovo putovanje i kada se sjetim vremena kada sam ostvario dobitak, prije 13 godina, nikada ne bih pomislio da će sve ovo jednog dana postati stvarnost”, rekao je Jones.

On je odao priznanje svojim saigračima na turniru za koje je rekao da su igrali s “nekim izvrsnim momčadima prije nego što su ostali 'kratki' u tijesnom meču protiv Walesa u polufinalu”.

Osvojenu medalju posvetio je svom pokojnom ocu, dodavši: “Samo bih volio da je moj otac još uvijek ovdje da vidi šta smo napravili. Ova medalja je za njega.”