Više od 10 djece umire svakog dana samo u Bolnici za zdravstvenu njegu majke i djeteta u pakistanskoj provinciji Sindh, a ljekari iz ove ustanove potvrdili su da su uzrok svih smrti bolesti povezane s vodom koje su proizašle iz razornih poplava ovog ljeta koje su potopile trećinu zemlje.

Desetine djece spavaju stiješćeni zajedno na krevetima u hitnoj pomoći ustanove. Neki su bez svijesti, drugi plaču od bolova. Blijedi su i letargični, a njihova izbočena rebra i ispupčene oči simptomi su pothranjenosti.

Iscrpljeni roditelji čekaju u susjednoj sobi u zaglušujućoj tišini. Otupjeli i poraženi, ne znaju da li će njihovo dijete živo izaći iz bolnice, piše CNN.

“Padala je kiša i počele su poplave, a onda su naši pacijenti ´poplavili´ zdravstvene ustanove”, kazala je dr. Nazia Urooj, doktorica u bolničkom odjelu hitne pomoći za djecu.

Ovo je slika i prilika gotovo nezabilježene zdravstvene krize koja se odvija širom Pakistana, a za mnoge pomoć ne stiže. Humanitarne grupe upozoravaju da će se situacija samo pogoršati ako međunarodna zajednica ne reaguje sada.

Katastrofa tek počinje

Poplave uzrokovane rekordnim monsunskim kišama i otapanjem glečera u sjevernim pakistanskim planinskim regijama do sada su odnijele živote skoro 1.600 ljudi, od čega su više od trećine djeca, a situacija je pogodila oko 33 miliona ljudi.

Snažne poplave uništile su domove, ostavljajući desetine hiljada osoba bez krova nad glavom i bez hrane ili pitke vode.

U Sindu, jednoj od najteže pogođenih provincija, sela su potpuno odsječena, zbog čega je porodicama gotovo nemoguće da potraže pomoć za svoju bolesnu djecu.

“Mnoga djeca čak ni ne stižu do bolnica jer su medicinske ustanove kojima mogu pristupiti ili pod vodom ili jednostavno nisu dostupne”, rekao je Aadarsh ​​Leghari, UNICEF-ov službenik za komunikacije u Pakistanu.

Čamci su puni porodica koje traže pomoć. Roditelji gaze kroz vodu do pojasa, noseći svoju djecu i stvari, u pokušaju da pređu poplavljeni put.

Kako se voda polako povlači, javlja se nova katastrofa jer se desetine hiljada ljudi bore s bolestima kao što su dijareja, dizenterija, denga groznica i malarija.

Tokom dana, Rani i njena porodica izloženi su visokim temperaturama i dehidraciji, a noću ne spavaju zbog komaraca.

“Spaljujemo otpad tako da komarci ne mogu ugristi djecu. Ostajemo aktivni noću kako bi naša djeca mogla spavati”, kazala je Rani.

Inače, provincija Sind je pogođena akutnom epidemijom denga groznice – virusne infekcije koju prenosi komarac Aedes, isti insekt odgovoran za širenje zika, čikungunje i žute groznice. Potencijalno je smrtonosna.