Katarski Vrhovni odbor za isporuku i naslijeđe donio je odluku da 173 tone materijala korištenih za brendiranje tokom FIFA Svjetskog kupa u Kataru 2022. godine bude reciklirano u Saudijskoj Arabiji.

Izrađeni od poliesterske tkanine, materijali su tokom Mundijala korišteni na stadionima, kao baneri, ili su se mogli vidjeti na ogradama arhitektonskih čuda kojima se Doha prstavila svijetu. 

Sada će to postati novi proizvodi, prenosi katarska državna novinska agencija QNA.

Katar je ove aktivnosti poveo u skladu sa svojim ciljevima održivosti Svjetskog prvenstva. U saradnji s kompanijom Saudi Top Plastics (STP) materijali će poslije recikliranja biti korišteni za izradu novih proizvoda poput traka, tkanina, ambalaže...

“U prošlosti je organizatorima sličnih mega događaja bilo izazovno zbrinuti poliestersku tkaninu na ekološki prihvatljiv način. Pronalaženje održivog rješenja postavili smo kao prioritet, što nas je dovelo do saradnje sa saudijskom kompanijom. Vrlo smo zadovoljni što smo uspostavili ovu saradnju, jer oni podržavaju naš cilj recikliranja materijala koji prečesto završe na deponijama”, kazao je izvršni direktor za održivost SC-a Bodour Al Meer.

Sa sjedištem u Rijadu, STP je bio najbliži pogon koji je imao mogućnost recikliranja ovolikih količina poliesterske tkanine korištene tokom SP 2022, inače prvog mundijala na Bliskom istoku i uopće arapskom svijetu.

Nakon globalnog sportskog događaja, koji okončan nezaboravnom finalnom utakmicom 18. decembra prošle godine, postupak uklanjanja i prijenosa materijala proveden je, također, u bliskoj saradnji s dobavljačima, logističkim partnerima i carinskim tijelima.

Nakon primitka materijala, STP je započeo proces njihovog pretvaranja u plastiku koja se potom može reciklirati.

“Oduševljeni smo partnerstvom sa SC-om na ovom projektu, koji naglašava mogućnost održivih rješenja za mega sportske događaje kao što je FIFA Svjetsko prvenstvo. Ponosni smo što podržavamo održivo nasljeđe turnira”, rekao je Wail Al Jaaidi, STP-ov izvršni direktor.

Recikliranje poliesterske tkanine bio je jedan od brojnih ekoloških projekata organiziranih tokom Mundijala 2022.