Novi propisi Evropskog parlamenta donijeće seizmičke promjene u nogometu, a imaju za cilj suzbijanje pranja novca. Sve je počelo u Belgiji. Istraga o navodnom podmićivanju, pranju novca, falsifikovanim ugovorima o transferima i umiješanosti organiziranog kriminala na najvišim nivoima profesionalnog fudbala, koja je započela 2018. godine, na kraju je identificirala gotovo 60 agenata, administratora, sudija i trenera.

Operacija je poznata pod imenom „Čiste ruke“ otkrila je toliki nivo korupcije koji je doveo do uspostavljanja novih strogih finansijskih propisa za klubove u Belgiji, ali je i otvorio oči u hodnicima moći u Briselu. U 2019., nogomet je dodat na popis rizika od pranja novca Evropske unije, a izvještaj Ujedinjenih naroda procjenjuje da se kroz ovaj sport ​​svake godine opere oko 140 milijardi dolara. Ipak, dok mnoge lige već imaju stroge finansijske propise usmjerene na sprječavanje prijevara, francuski zastupnik u Evropskom parlamentu, Damien Carême, vjeruje da je zabrinutost bila više fokusirana na poštivanje finansijskih fer-plej propisa nego na zaustavljanje korupcije.

"Kriminalci, oligarsi i bogati i moćni imaju privilegovane načine da peru svoj prljavi novac, a fudbal je jedan od njih kao što su procjene stručnjaka i skandali uvijek iznova pokazivali", rekao je Carême za Guardian. „Šta je važnije: sprječavanje korupcije, poreske prijevare, trgovine svih vrsta i gubitak povjerenja građana u njihove vlade ili očuvanje konkurentnosti fudbalskih klubova? Za Evropski parlament, izbor je brzo napravljen.

„Mogu li navijači zaista uživati ​​u igri kada znate da novac koji se koristi za kupovinu vašeg omiljenog igrača dolazi od prihoda organizovanih kriminalnih grupa ili od ruskog oligarha koji podržava agresorski rat protiv Ukrajine? Ja lično ne mogu.”

U srijedu će zemlje članice Evropskog parlamenta glasati za uključivanje fudbalske industrije u svoju šestu direktivu protiv pranja novca. To će značiti da će od 2029. godine većina profesionalnih klubova i svaki agent unutar Evropske unije morati provjeravati identitet svojih klijenata, pratiti transakcije – uključujući transfere igrača – i prijaviti sumnjive transakcije svojoj relevantnoj finansijskoj obavještajnoj službi.

Poznati kao “dužni subjekti”, od njih će se također tražiti da identifikuju i objave stvarne vlasnike koji posjeduju najmanje 15% vlasništva kluba u registrima transparentnosti i da osmisle i implementiraju odgovarajuće procedure praćenja transakcija kako bi se identifikovale sumnjive transakcije.

Očekuje se da će promjene biti toliko potresne da su kreatori politike produžili period prilagođavanja sa uobičajenih tri godine na pet, uvidjevši poteškoće s kojima su se neki klubovi u Belgiji suočili u pridržavanju sličnim propisima. Upućeni kažu da nije slučajno što će se novi zakon donijeti dok Belgija predsjedava Evropskim vijećem, uz pritisak da se ispuni pred junske evropske izbore.

Ipak, dok se nova pravila smatraju važnim korakom u borbi protiv korupcije, kritičari tvrde da je zakon požurivan, a da nije bio podvrgnut opsežnoj procjeni uticaja tokom niza godina. Podrazumijeva se da je UEFA upozorila svoje članice na proces zbog zabrinutosti da nije obavljeno ništa od uobičajenog pozadinskog rada jer je zakon dodat kao amandman na postojeći prijedlog zakona od strane Evropskog parlamenta 2021. godine.

Vjeruje se i da je Evropska klupska asocijacija, koja predstavlja najveće klubove na kontinentu, ostavljena po strani tokom pregovora s EU te je izrazila svoje frustracije preko UEFA i nacionalnih vlada – posebno iz Francuske, Holandije i Njemačke. Ali uprkos jednom sastanku koji je izvor iz EU opisao kao "neprijatan", u kojem su se obje strane posvađale oko prijedloga da se svi profesionalni klubovi uključe u novo zakonodavstvo, pristali su na niz izuzeća koja će se omogućiti klubovima s prometom manjim od 5 miliona eura godišnje.

Izuzeci će biti dati samo ako klubovi pokažu da su "dokazano niski rizični" nakon procjene tijela Evropske komisije za borbu protiv pranja novca (AMLA), za koju je u februaru potvrđeno da će biti sa sjedištem u Frankfurtu.