Foto: IMAGO/Action Plus/Heuler Andrey

Čini se da postoje dva paralelna svijeta kada su u pitanju kontroverze u vezi s ovim Svjetskim prvenstvom.

Za zagovornike, aktiviste, evropske reprezentacije i posebno za sedam kapitena koji su namjeravali nositi traku "One Love" oko ruke, traku u duginim bojama, ovo je LGBT pitanje i pitanje, kako kažu, osnovnih ljudskih prava o kojem žele govoriti glasno. Za domaćina Katar i one gledaoce koji su došli tu iz regije, ili za one koji gledaju najveću svjetsku nogometnu smotru diljem arapskog svijeta, koji ima veliku muslimansku većinu, ovo pitanje stvar je vjere, kulture, religijskih normi i poštovanja koje oni ne osjećaju da dobijaju. Čini se da je napetost između ova dva pola stalno prisutna u pozadini dosadašnjeg toka turnira.

U srijedu su njemački reprezentativci pokrili usta tokom momčadske fotografije napravljene prije otvaranja Svjetskog prvenstva protiv Japana, a menadžer Hansi Flick rekao je da je to prenošenje poruke da FIFA "ušutkava ekipe".

Međutim, stav Njemačke izazvao je žestoke i gotovo jednoglasno negativne reakcije diljem arapskog svijeta. Hashtag na Twitteru #DeutschlandJapan bio je popularan na arapskom govornom području, ali ne toliko iz nogometnih razloga koliko zbog same fotografije reprezentativaca Elfa. Naime, mnogi su njihov potez "pokrivanja usta" u podršci LGBT pripadnicima nazvali "uvredljivim" i "provokativnim", a neki su tražili od FIFA-e da sankcionira one igrače koji ne pokazuju poštovanje zemlji domaćinu i njenom stanovništvu.

"Dođete nama, poštujete našu vjeru, našu kulturu, naše norme i naše zakone", stoji u jednoj objavi na Twitteru.

U drugom je napisano: "Glad, siromaštvo, nestašica vode i mnogi drugi problemi postoje na globalnom nivou, a vi ste samo to odabrali da bude vaš cilj."

U jednoj objavi na Facebooku, koja je ciljala sve navijače islamske vjeroispovijesti na Svjetskom prvenstvu u Kataru, stoji: "Ako oni (Reprezentacija Njemačke) stoje uz ovaj cilj, budite ponosni na svoju religiju i stanite uz nju."

Njemačka gesta najnoviji je predmet spora između FIFA-e i nekoliko evropskih selekcija koje su planirale da njihovi kapiteni nose "One Love" kapitensku traku tokom utakmica kako bi "promovirali raznolikost" i "inkluziju", sve dok im FIFA nije zaprijetila da će ih sankcionirati.

Direktor PR službe Nogometnog saveza Njemačke Steffen Simon taj je potez opisao kao "ekstremnu ucjenu".

On je kazao da Njemačka, koja se, barem za sada, neće suočiti sa sankcijama zbog geste "pokrivanja usta", "nije na ovaj način poslala političku poruku, već poruku o ljudskim pravima o kojima se ne može pregovarati".

"Uskratiti nam traku oko ruke je isto što i uskratiti nas glas. Ostajemo pri svom stavu", dodao je Simon.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva predsjednik FIFA-e Gianni Infantino optužio je zapadni svijet za "licemjerje" i "jednostrani moral" u izvještavanju o stanju ljudskih prava u Kataru, gdje su istospolne veze i promicanje istospolnih odnosa kriminalizirani.

Mnogim Arapima sama reakcija Njemačke je potpuno neshvatljiva. Mnogi se u Kataru pitaju zašto se slična galama nije podigla kada je Rusija bila domaćin Svjetskog prvenstva 2018. godine ili kada je Kina bila domaćin Olimpijskih igara 2008. godine, tj. poznato je da obje zemlje muku muče sa svojim problemima u vezi s nepoštivanjem ljudskih prava.

Kada je Katar dobio ponudu da bude domaćin jednog ovakvog sportskog turnira, to je viđeno kao arapska pobjeda. Konačno, jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja došao je u regiju koja je, barem u zapadnim medijima, uglavnom predstavljana kao tlo pogodno za ratove. I, za sada, sve prolazi u najboljoj mogućoj atmosferi.