Slavljeničkim light showom obilježena je izgradnja četiri nova tornja na bazilici Sagrada Familia u Barceloni u nedjelju, 12. novembra, čime se gradnja kultne turističke atrakcije bliži završetku 141 godinu nakon početka radova.

Nadbiskup Barcelone Juan José Omella blagoslovio je građevine u bazilici u nedjelju prije početka “svjetlosne predstave”.

Posljednje dvije od četiri kule evanđelista, visoke 135 metara i posvećene Mateju i Jovanu, završene su u septembru dodatkom figura koje predstavljaju ljudsku bistu i orla. Druge dvije, posvećene Luki i Marku i okrunjene skulpturama krava i lavova, završene su prošle godine.

Kule će biti treće po visini u bazilici kada se gradnja završi. Samo je toranj Isusa, koji je projektovao poznati katalonski arhitekta Antoni Gaudi, kao vrh zgrade, ostao nedovršen. Inženjeri očekuju da će toranj završiti 2026. godine, što se poklapa sa 100. godišnjicom Gaudijeve smrti.

Odbor za izgradnju bazilike prvobitno je postavio cilj da se do 2026. godine završi cijela bazilika, ali je pandemija COVID-19 zaustavila projekt.

Sagrada Familia bit će završena za najviše deset godina osim ako ne bude nekih iznimnih problema, rekao je šef Odbora Esteve Camps za lokalne novine La Vanguardia u nedjelju.