Lord Jacob Rothschild, velika figura u britanskim finansijama i nepokolebljivi pristalica Izraela, preminuo je u 87. godini. Porodica Rothschild izjavila je za PA da je "naš otac Jacob bio izuzetno prisutan u životima mnogih ljudi" i da će "biti sahranjen u skladu sa jevrejskim običajima u maloj porodičnoj ceremoniji". 

Rothschild je rođen Nathaniel Charles Jacob Rothschild 29. aprila 1936. godine, kao jedini sin Viktora, trećeg lorda Rothschilda i njegove prve žene Barbare Hutchinson, čija je majka bila članica Bloomsbury Seta i ljubavnica Clivea Bella i Duncana Granta. U krugovima šire dinastije Rothschild, Viktor je bio pra-praunuk Nathana Mayera Rothschilda, osnivača britanske grane porodice.

Rođen u jevrejskoj bankarskoj dinastiji Rothschild, Jacob Rothschild je ostavio vlastiti trag u svijetu finansija. Nakon školovanja na Eton koledžu i Univerzitetu Oksford, proveo je nekoliko godina u porodičnoj banci, NM Rothschild & Sons. Godine 1980. odvojio se da bi osnovao vlastite biznise, uključujući J Rothschild Capital Management i igrajući ključnu ulogu u kompanijama kao što je RIT Capital Partners plc.

Lord Jacob Rothschild je također bio duboko uključen u podršku jevrejskim zajednicama širom Evrope kroz svoje vodstvo Rothschild fondacije (Hanadiv) Europe. Osim toga, bio je i počasni predsjednik Instituta za istraživanje jevrejske politike. Ali njegova posvećenost jevrejskim interesima, Izraelu i njegovoj utemeljiteljskoj ideologiji cionizma također je bio kamen temeljac njegovog životnog puta. U povodu njegove smrti izraelski premijer objavio je poruku žalosti, hvaleći Rothschilda.

"Šaljem svoje najdublje saučešće porodici Rothschild zbog smrti lorda Jacoba Rothschilda, svjetski poznatog filantropa i velikog prijatelja države Izrael", napisao je Netanyahu.

"U devetnaestom stoljeću, baron Rothschild dao je neophodan doprinos osnivanju buduće jevrejske države. U dvadesetom i dvadeset prvom, Lord Jacob Rothschild je nastavio ovu ponosnu tradiciju. Narod Izraela će ga se sjećati s vječnom zahvalnošću i poštovanjem, “ napisao je Netanyahu.

Kao predsjedavajući Yad Hanadiva, fondacije porodice Rothschild u Izraelu, nadgledao je značajan doprinos izraelskim institucijama, uključujući Kneset, Vrhovni sud i Nacionalnu biblioteku Izraela: Zgradu izraelskog parlamenta izgradila je i donirala porodica Rothschild, zgrada Vrhovnog suda Izraela je takođe bila donacija porodice; dok je Yad Hanadiv bio ključan u razvoju Nacionalne biblioteke Izraela, čije otvaranje Jacob nije dočekao.

Poznato je da je lord Rothschild često posjećivao Izrael, izražavajući duboku ličnu povezanost sa zemljom. Izraelski mediji objavili su izvještaje pune hvale i žalosti za Baronom. Dok je bio posvećen razvoju Izraela, činilo se da je lord Rothschild imao prigušeni ton u odnosu na izraelsku okupaciju i kolonizaciju Palestine, u čemu su njegovi prethodnici igrali istaknutu ulogu kroz Balforovu deklaraciju u kojoj je imperijalna Britanija obećala Palestinu Cionistički pokret bez obzira na lokalno palestinskog stanovništvo. 

"Mi smo snažne pristalice Izraela, ali ne politički, više u njegovom osnivanju", rekao je Rothschild 2014. "Puno smo radili da pomognemo u integraciji arapsko-palestinskog stanovništva", tvrdio je tada.

Međutim, dinastija Rothschild je odigrala ne malu ulogu u nasilnom protjerivanju Palestinaca.

Rothschildi i Balfourova deklaracija

Ekstenzivna podrška porodice Rothschild cionizmu datira još od Edmonda de Rothschilda. Edmond je ponudio značajnu finansijsku pomoć za podršku jevrejskoj migraciji u Osmanskoj Palestini, koja je kasnije postala Mandatna Palestina pod britanskom carskom vlašću.

Edmondov sin, James de Rothschild, i njegova supruga Dorothy nastavili su ovo naslijeđe, održavajući bliske odnose sa cionističkim vođom Chaimom Weizmanom. Njihove veze unutar britanske političke sfere pokazale su se kritičnim u omogućavanju zloglasne Balfourove deklaracije iz 1917. godine, kojom se izražava podrška uspostavljanju jevrejskog nacionalnog doma u Palestini.

Džejms je nastavio filantropski rad svog oca osnivajući Yad Hanadiv nakon Edmondove sahrane u Izraelu 1954. U jednom retkom intervjuu 2017. povodom obilježavanja stogodišnjice Balforove deklaracije, lord Jacob Rothschild, opisao je deklaraciju kao "čudo" i o ključnoj ulozi njegove rođake Dorothy u događajima.

Naglasio je ulogu Chaima Weizmanna, "osiromašenog potencijalnog naučnika" koji je očarao britanske ličnosti, uključujući članove porodice Rothschild. Weizmanov uvjerljivi šarm na kraju je uvjerio ključne ličnosti poput lorda Balfura i premijera Lloyda Georgea da podrže ideju o jevrejskom nacionalnom domu u Palestini, zanemarujući prava lokalnog stanovništva.

Lord Rothschild se dotakao složene porodične dinamike u to vrijeme. Dok je njegov rođak Walter Rothschild, ekscentrični prirodnjak, postao duboko predan cionizmu kasnije u životu, neki u porodici su imali rezerve prema uspostavljanju Izraela. Sam Jacob Rothschild izrazio je snažnu vezu s Izraelom, posjećujući ga svake godine od 1960-ih. Bio je to Jacobov veliki ujak Lord Walter koji je dobio Balforovu deklaraciju.

Iza lorda Jacoba Rothschilda ostala je supruga Serena, četvero djece i brojna unučad. Njegova kćerka Hannah će naslijediti njegovu ulogu predsjednika Yad Hanadiva, nastavljajući porodičnu tradiciju posvećenosti Izraelu. Osim finansija i politike, naslijeđe lorda Rothschilda duboko je isprepleteno s njegovim filantropskim nastojanjima. Bio je predsjednik Nacionalne galerije i predvodio Heritage Lottery Fund, transformirajući krajolik očuvanja baštine u Velikoj Britaniji.

Ljetovanje na Krfu

Jacobov bliski prijatelj, Sir James Goldsmith, jednom je rekao za njega: 'Zavisi koji je dan: s jedne strane, Jacob je odličan bankar. Sledeće, on je zaokupljen umetnošću i nasleđem. Cijeli je život rastrgan između ta dva niti.' Njegova moć kao pokrovitelja umjetnosti bila je ojačana njegovim vještinama sklapanja poslova, sposobnošću da podrži svoje interese vlastitim novcem i prijateljstvom drugih bogatih pokrovitelja s kojima je mogao koordinirati.

Bivši kancelar George Osborne, sada predsjedavajući povjerenika Britanskog muzeja, odao je počast lordu Rothschildu na X danas: 'On je maksimalno iskoristio privilegiju u kojoj je rođen, dajući ogroman doprinos kulturnom i komercijalnom životu Britanije. Njegov doprinos galeriji Waddesdon čini je jednim od dragulja Britanskog muzeja. Pametan, radoznao, pun novih projekata i sa suvim humorom. On će nedostajati.'

U svom slobodnom životu, Jacob je takođe imao dugu vezu sa Grčkom, kroz treći brak njegove majke sa grčkim umetnikom Nikom Gikom. Držao je kuću na Krfu, sa pogledom na Krfski moreuz između Krfa i Albanije. Tamo se njegova jahta često mogla vidjeti usidrena ljeti, zajedno sa crvenim helikopterom na stražnjem orijentiranom heliodromu. Na Krfu, Jacob je nastavio svoje interesovanje za bajronske memorabilije i takođe je podržao arheološke radove u drevnom gradu Butrintu u Albaniji. Hannah Rothschild Brookfield, Jacobova kćer, jednom je rekla za Sotheby's : 'Provođenje svakog ljeta na ostrvu bilo je urezano u moja najranija sjećanja.' Porodica Rothschild privukla je na Krf sve vrste moćnih igrača – kao i kraljevske porodice, a Charles i Camilla su posjetili Krf 2017.

Lord Rothschild je bio figura anglo-jevrejske zajednice, obnašao je dužnost predsjednika Instituta za jevrejska pitanja i također je dugogodišnji član reformske jevrejske sinagoge u Marble Archu. Gajio je trajnu posvećenost Izraelu i predvodio je delegaciju od 20 članova porodice da otvori zgradu Vrhovnog suda u Tel Avivu, poklon Rothschildove fondacije Yad Hanadiv. Imenovan je za GBE 1998. godine, pridružio se Ordenu za zasluge 2002. i proglašen vitezom CVO za zasluge u vojvodstvu Cornwall 2020. godine.