Visoko je grad smješten na dvije rijeke, Fojnici i Bosni, na pola puta između Zenice i Sarajeva. Jedan je od najstarijih bosanskih gradova i simbol je  bosanske državnosti, njenog kontinuiteta, vladarske moći, ali i bogatog gradskog života, unosne trgovine, izrade originalnih rukotvorina i sl.

Visoko čuva bogate dokaze hiljadugodišnjeg postojanja države Bosne. U srednjem vijeku predstavljalo je sjedište bosanske države, bosanskih banova i kraljeva. Dobilo je svoje ime po srednjovjekovnom bosanskom kraljevskom gradu Visoki, smještenom na brdu Visočica, 300 m iznad kotline u kojoj će se kasnije razviti naselje Podvisoki, a odatle i današnje Visoko. Visočki kraj obiluje mnoštvom kulturno-historijskih spomenika iz ovog perioda. Historijsko područje – Srednjovjekovni kraljevski bosanski grad Visoki proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Međutim, u svojoj bogatoj historiji Visoko su zadesile i mnoge nepogode, a jedna od najtežih bila je Velika (visočka) jangija, odnosno požar koji je ovaj grad zahvatio na današnji dan 1911. godine. U ovom katastrofalnom požaru stradala je kompletna visočka čaršija. Smatra se da je požar izbio u gornjem dijelu tadašnje čaršije, u kući visočkih starosjedilaca, porodice Mataradžija.

U to vrijeme odjeća se prala ručno, a veš se otkuhavao u velikim loncima na vatri. Tako je bilo i kobnog 11. novembra, kada je žena koja je otkuhavala i prala veš ostavila neugašeno ognjište. Te noći puhao je jak vjetar pa je iskra s neugašenog ognjišta završila na krovu obližnje kuće, odakle se vatra širila s kuće na kuću, s dućana na dućan da bi u kratkom roku Visoko zahvatio nezapamćen požar.

Izgorjelo je više od 450 kuća, dućana i drugih objekata. Pomoć Visokom i njegovim žiteljima počela je pristizati sa svih strana, a prikupljeno je 32.158 kruna. U proljeće 1912. godine pristupilo se obnovi. Zemaljska je vlada naredila da kuće budu zidane od cigle i pokrivene crijepom, ali u duhu tradicionalnog bosanskog graditeljstva. Visoko je poslije požara i obnove dobilo konture urbane sredine sa mješavinom orijentalnog i zapadnog stila.