Godine 1835. Teksas, koji je tada bio pod kontrolom Republike Meksiko, pobunio se protiv svojih meksičkih vladara.

Iako se među bijelim doseljenicima u Teksas vodila debata o tome da li žele proglasiti nezavisnost ili jednostavno prisiliti Meksiko da se vrati slobodnijem ustavu iz 1824. godine, pobunjenici su na kraju ipak proglasili nezavisnost u martu 1836. godine, neposredno prije završetka pobune.

Najpoznatija epizoda rata bila je bitka kod Alama, gdje su se teksaški pobunjenici trinaest dana borili protiv meksičkih trupa. Meksički general i diktator Santa Anna bio je odlučan da osveti čast Meksika nakon što su teksaški pobunjenici i američki dobrovoljaci natjerali meksičke trupe da se povuku iz Teksasa.

Nakon trinaestodnevne opsade, snage Santa Anne osvojile su tvrđavu Alamo, ubivši gotovo sve teksaške branioce, uključujući i američkog narodnog junaka Davy Crocketta. Vijesti o ubijanju ranjenika i zarobljenika dovele su do ogromnog porasta regrutacije u pobunjeničku vojsku i povećanja broja američkih dobrovoljaca, ali i do povlačenja i evakuacije teksaških pobunjenika, civila i zvaničnika ispred meksičke vojske koja je napredovala.

Ipak, bitka je stvorila snažan osjećaj revanšizma među novim Teksašanima, koji su na kraju pobijedili meksičke trupe u bici kod San Jacinta 21. aprila, okončavši rat.

Meksiko nikada nije priznao nezavisni Teksas koji pripojen Sjedinjenim Državama 1845. godine, što je dovelo i do meksičko-američkog rata.