Deset godina građanskog rata učinilo je Siriju rascjepkanim poljem ruševina, ali s jednom zajedničkom stvari iza svake linije fronta: captagon, droga koja je zemlju pretvorila u narko-državu.

Stimulans, isprva povezan sa pripadnicima takozvane Islamske države (Daesh u akronimu na arapskom), stvorio je ilegalnu industriju od 10 milijardi dolara od koje korist ima ne samo režim predsjednika Bashara al-Assada, već i mnogi njegovi neprijatelji.

Rast prodaje captagona učinio je Siriju najnovijom svjetskom narko-državom, a njegova je trgovina čvrsto ukorijenjena u susjednom Libanonu, čija je ekonomija posljednjih godina nazadovala. Ova droga je daleko prvi izvozni proizvod iz Sirije i premašuje sav legalni izvoz zajedno, prema procjenama napravljenim na temelju službenih podataka koje je prikupila agencija France Presse.

Captagon je amfetaminski derivat lijeka koji bi trebao liječiti narkolepsiju ili poremećaj pažnje. Njegov sastojak je fenetilin. Ova nedopuštena droga proširila se Bliskim istokom, a Saudijska Arabija joj je najveće tržište.

AFP je ispitao više od 30 izvora tokom svoje istrage, uključujući bivše i sadašnje pripadnike sigurnosnih službi Sirije i drugih zemalja, trgovce ljudima, aktiviste, strane diplomate i stručnjake za droge, kako bi razumjeli veličinu fenomena. Najmanje 25 njih zamolilo je da se ne identificiraju iz sigurnosnih razloga.

U Saudijskoj Arabiji se na captagon često gleda kao na drogu za zabave, iako se njegova upotreba proteže izvan slojeva imućnih ljudi. Mnogi skromni Saudijci i radnici migranti koriste ovu jeftinu, diskretnu drogu bez stigme alkohola u muslimanskoj zemlji.

S captagonom, "mogu raditi bez prestanka dva ili tri dana, što mi je udvostručilo plaću i pomoglo mi podmiriti dugove", kaže Faisal, nedavno oženjeni radnik u svojim dvadesetima. Prema njegovim riječima, svake sedmice troši 150 rijala (oko 40 dolara) za kupovinu tableta captagona. Zahvaljujući drogi, može se zadržati na svom drugom poslu vozača.

Egipatski građevinski radnik rekao je za AFP da je počeo uzimati tablete kada mu je šef potajno ubacio jednu u kahvu kako bi brže i duže radio. “S vremenom smo moje kolege i ja postali ovisni”, priznaje.

Luksuzne tablete koje se prodaju saudijskoj eliti mogu vrijediti i do 25 dolara, ali one niže kvalitete dostupne su za dolar. Droga počinje svoje putovanje u područjima koja vlasti najmanje čuvaju između Sirije i Libana. Noseći masku i oči skrivene iza tamnih naočala, trgovac ljudima iz libanske doline Bekaa za AFP govori kako organizira pošiljke. "Obično se četiri ili pet velikaša okupe i dijele troškove tereta od 10 miliona dolara, na primjer, za pokrivanje sirovina, prevoza i mita", objašnjava.

“Cijena je niska, a zarada visoka”, dodaje ovaj trgovac, precizirajući da čak i ako samo jedna od svakih deset pošiljki prođe dobro, “i dalje ste na dobitku”.

„Postoji grupa od više od 50 moćnika. Oni čine veliku mrežu i to su Sirijci, Libanci i Saudijci", objašnjava.

Trgovina captagonom obuhvaća nekoliko zemalja i mnogi ključni igrači imaju plemenske veze, uglavnom kroz Bani Khaled, beduinsku konfederaciju koja se proteže od Sirije i Libana do Jordana, Iraka i Saudijske Arabije. Na taj način teret može ostati pod sferom utjecaja Bani Khaleda od proizvodnje u Siriji do isporuke u Saudijskoj Arabiji, prema dosljednim izvorima, uključujući oficira obavještajne službe, prebjege iz sirijske vojske i trgovca ljudima.

Više od 400 miliona tableta zaplijenjeno je na Bliskom istoku i u drugim zemljama samo u 2021. godini, prema službenim podacima. Očekuje se da će ove godine zapljene biti još veće. Od svake pošiljke koja je presretnuta, devet ih stigne na odredište, rekli su za AFP službenici carine i službe za borbu protiv narkotika. To znači da, čak i počevši od prosječne cijene od pet dolara po tableti i sa samo četiri punjenja od pet koji stignu na svoje odredište, captagon predstavlja industriju vrijednu najmanje 10 milijardi dolara.

Sirija je izvorište 80% svjetskog prometa, prema zvaničnicima sigurnosnih službi, a prema stručnjacima za droge, sirijska država je u središtu ove trgovine u područjima pod kontrolom režima Bashara al-Assada.

Prema tim stručnjacima, mreža gospodara rata i oportunista na koje se sirijski predsjednik oslonio u namjeri da dobije rat uveliko je profitirala od trgovine captagonom. Stručnjaci posebno navode libanski šiitski pokret Hezbollah kojeg podržava Iran, a za koji kažu da igra važnu ulogu u zaštiti krijumčarenja duž libanske granice.

"Sirija ima hitnu potrebu za stranom valutom i ova je industrija sposobna hraniti državnu kasu zahvaljujući liniji koja vodi od uvoza sirovina do proizvodnje i konačno izvoza tableta“, kaže bivši vijećnik sirijske vlade. Ime koje se uvijek iznova ponavlja u intervjuima koje je vodio AFP je ime Maher al Asad, brat sirijskog predsjednika.