Ako ste mislisli da je Brisel najbitnija evropska destinacija, prevarili ste se. To je Berlin. Zašto? Zato što je Damir Arnaut zasjeo u fotelju ambasadora Bosne i Hercegovine u Njemačkoj. Ambasada je u Berlinu pa je, logično, Berlin od sad najbitnija destinacija. Mada neki misle da je to samo grad a ne destinacija.

Dolaskom u Berlin, nakon dva dana turističkog truckanja po Sloveniji i Češkoj u nekakvom metalik sivom sepetu, najpoznatiji i najuspješniji ovdašnji preletač tako je konačno umuknuo nakon što mu je, nakon silnog kmečanja, udovoljeno želji da se opet okuša u diplomatiji, porodičnom biznisu poznate budžetsko-birokratske familije Arnaut.

Damir je Arnaut opet diplomata, uspjelo mu je da se izdigne iz ovdašnjeg kala. Arnautu je uspjelo ono što mu visokoj stranačkoj kolegici nije još od 1996. godine, od tada je zahaturila mužu što nisu otišli kao svi ostali zvaničnici Naše stranke, jal' u inozemstvo jal' u Sarajevo.

„A fino smo mogli pobjeći k’o Edin Forto, vidi kako je on uspio“, ronda ona nabijajući svih ovih godina mužu na nos ostanak u Bosni, i to javno, “po twitterima”.

Ne tako davno dok je Arnaut tvrdio pazar i lobirao da ga se, nakon ambasade u Australiji, opet uplete u diplomatsku mrežu, da sa Elmedinom Konakovićem od Bosne naprave najvažniju svjetsku temu, svako malo je prozivao opoziciju, odnosno, SDA i DF, tvrdeći kako će sa njima HDZ praviti vlast.

„Kome će HDZ dati lopovsku“, napisat će Arnaut u urnebesno neduhovitom twitu samo koju sedmice prije nego što će HDZ dati lopovsku Našoj stranci, koju će sa ostatkom „trojke“ odrediti za svog strateškog partnera u deeskalaciji krize. Koju su prije toga eskalirali u dogovoru sa Miloradom Dodikom.

Ispostavit će se da je jedinu lopovsku dobio Arnaut, za Berlin. I da je nakon toga umuknuo i nestao iz javnog života. Što mu je najbolji potez u karijeri, i to u sve tri stranke čiji je bio član. „Bit će mi čast i zadovoljstvo promicati strateške interese naše zemlje i zastupati naše građane na najbitnijoj evropskoj destinaciji“, poručio je kratko Arnaut.

Promicatelj za sva vremena, sve režime, sve stranke, koalicije i ambasade.