U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine održana je press konferencija na kojoj se povodom jučerašnjeg hapšenja predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića obratio glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić.

- Osumnjičeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, lišeni su slobode po naredbi postupajućeg tužioca isključivo zbog činjenice da su postojali pritvorski razlozi za lišenje slobode, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano da prikuplja dokaze u navedenom predmetu.

Prikupljeni su dokazi da su oni počinili krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, zloupotreba službenog položaja na način što su nezakoniti prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Tužilaštva i Suda BiH u period 2020. godine, a koji su radili u više predmeta u određenom vremenskom periodu. Ovaj predmet nije poveza sa predmetom koji se odnosi na Milorada Dodika, pojasnio je Kajganić, ali nije odgovorio na pitanje novinara da li se radi o "nezakonitim prisluškivanjima u vrijeme rada na predmetu 'Respiratori'". Tačnije, rekao je da ne može govoriti o tome zbog istrage.

Rekao je da se prema do sada prikupljenim dokazima radi o predmetima Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Kajganić je potvrdio i da je advokatica Vasvija Vidović lišena slobode jer "postoji osnov sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja". Vidović je, kratko je rekao Kajganić, pokušala da iz prostorija SIPA-e iznese jedan telefon koji je bio skriven kod osumnjičenog.

- Danas u poslijepodnevnim satima bit će predati tužiocu Tužilaštava BiH koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljnjim koracima. Najvjerovatnije će podnijeti prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumnjičene - kazao je on.

Kajganić je rekao da "za sada nemaju dokaze da su ove nezakonitosti vršene prema političkim partijama, političkim ličnostima, ali da će provjeriti i te informacije".

Na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH već su zapečaćene određen prostorije u Sudu BiH i nakon analize svih dokaza, istakao je on, znat će se u kom smjeru će istraga dalje teći. Naglasio je da su osnovi sumnje potvrđeni, te da se je sudija za prethodni postupak već izdao naredbe za pretrese koji su provedeni.

Rekao je i to kako je Tužilaštvo odmah jučer obavijestilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Ured disciplinskog tužioca u vezi s hapšenjem Ranka Debevca.