Impotentni, sterilni i dozlaboga dosadni Informativni program BHT-a svako malo nekim skandalom podsjeti da još uvijek postoje u medijskom prostoru. Uglavnom to učine urednici vijesti i dnevnika, nekakve pejke ili milovići koji se rugaju žrtvama Agresije ili negiraju Genocid u Srebrenici, što u emisijama što na društvenim mrežama.

No, ono što su napravili sinoć, u svojoj centralnoj informativnoj emisiji, prevazilazi ne samo granice dobrog ukusa nego su ovaj put doveli u pitanje mentalno stanje nekih od svojih uposlenika koji su bile odgovorne za tu emisiju.

Podsjetimo, ova je medijska kuća, javni servis države, sinoć objavila da će danas nabavna cijena goriva u Bosni i Hercegovini biti tri marke po litru te da će litra goriva biti četiri marke što je izazvalo paniku i neviđene kolone na pumpana, uglavnom u dijelovima Federacije u kojima su Bošnjaci većina. U vrijeme objavljene vijesti cijena litre goriva iznosila je u maloporodaji 2.60 KM.

Bez ikakvog pojašnjenja, bez ikakve analize, ispalili su glupost kakva se rijetko vidi i čuje čak i u medijima kakvi su ovi naši, bosanskohercegovački.

Svakom ko nije ponavljao matematiku u osnovnoj školi i svakome ko zna ponešto o načinu na koji se formiraju cijene goriva bilo je jasno da se radi o budalaštini. Jednostavno nije bilo niti jednog razloga za povećanje cijene litre goriva za 80 posto. Niti je brent skočio, niti su povećani porezi i akcize, niti su troškovi prevoza narasli. Niti je Rusija jedina zemlja na svijetu koja ima bušotine nafte. A sve to skupa, uz snagu dolara, utiče na cijenu goriva.

Ona bi, kada bi se vjerovalo dobro obaviještenim BHRT ekspertima, jutros trebala biti između četiri i po i pet maraka po litri. A jutros je najskuplji litar dizela, goriva koje se najviše koristi, u Sarajevu 2.81 KM.

I kako to obično biva, danas ni slova isprike ni izvinjenja za glupost objavljenu usred centralne informativne emisije. A javni servis je to morao učiniti. Greške se događaju, svakome i u svakom poslu, no sumnjamo da je informacija koja je izazvala paniku bila puka greška.

Nevjerovatna je spremnost ovdašnjeg svijeta da povjeruje u svaku budalaštinu koja mu se servira iz televizijskih studija ili sa stranica ovdašnjih portala. Na stranu i skoro pa mazohističko uživanje u panici ovdašnjeg naroda koji će, čim se Putin probudi i protegne, potrčati da kupi metar brašna makar ga bacio čim se brašno ucrva ili pristajanje da se provede tri sata čekajući u koloni pred pumpama gorivo koje će svakako potrošiti u narednih sedam dana. A u redovima su sinoć morali stajati i privrednici, isprepadani mali obrtnici kojima svaka ušteda na litri goriva znači puno.

Ta vijest iz studija BHT-a je ili namjerno plasirana, što nije nemoguće s obzirom na koncentraciju Dodikovih i Čovićevih kadrova na BHRT ili je plasirana u suradnji sa naftaškim lobijem, što je ipak malo vjerovatno. Ili je, pak, riječ o nepismenosti i neznanju novinara i urednika kojima nije jasno šta znači nabavna cijena. Što je takođe malo vjerovatno.

Ipak, najnevjerovatnija od svega je činjenica da program BHRT, ovakav kakav je sada, neko još uvijek gleda. I da još uvijek za to plaća takozvanu pretplatu. A nažalost gleda.

Što su pokazale kolone pred pumpama. Uglavnom u dijelovima Federacije u kojima su Bošnjaci većina.