Diego Armando Maradona preminuo je 25. novembra 2020. godine u dobi od 60 godina zbog kardiorespiratornog zastoja. Nakon što je umro, počela je bitka između njegovih priznatih nasljednika, kako i nekih koji se bore da budu priznati, za njegovo nasljedstvo.

Petero je priznate djece: Dalma (34), Gianina (32) koje je rodila njegova prva supruga Claudia Villafañe, zatim Diego Jr (35) rođen u Napulju kao rezultat njegove veze s Cristinom Sinagra, Jana (26) te Diego Fernando (8) rođen nakon veze s Verónicom Ojeda. Ali još šestero mladih ljudi vode bitku na sudovima tvrdeći da su djeca argentinskog fudbalera.

Prema Matíasu Morli, Maradoninom bliskom prijatelju, oni su Joana i Lu (21), dvije blizanke rođene iz jedne i Javielito (21) rođen iz druge veze na Kubi. Prema Morli, "Diego ih je planirao pravno priznati na svom sljedećem putovanju na Kubu", što se nije dogodilo. Santiago Lara (19), mladi Argentinac iz La Plate, još je jedan od navodnih sinova argentinskog fudbalera.

Ove sedmice zakazano je prvo ročište po tužbi protiv nekadašnje argentinske zvijezde. Maradona je tužen dok je još bio živ. Riječ je o zahtjevu dvoje mladih, djevojaka Magalí Gil i Eugenije Laprovíttole, obje stare 25 godina i kćeri različitih majki, koje traže priznavanje očinstva a nakon uzimanja DNK uzoraka, prvo ročište zakazano je 14. decembra. Za utvrđivanje očinstva biće korišteno šest spremljenih uzoraka krvi, koji su Maradoni uzeti nakon njegove smrti u iščekivanju ovakve vrste tužbe.

To je "DNK pokojnika koji se može čuvati četiri godine", tvrde iz kancelarike okružnog tužitelja San Isidro, u okrugu La Plata, koji je zadužen za slučaj. U slučaju da neko nakon te četiri godine zatraži očinstvo argentinskog fudbalera pravosuđe je naručilo FTA karticu (Flinders Technology Associates), DNK karticu izrađenu od celuloze i pamuka koja denaturira proteine ​​i štiti DNK, omogućujući molekularnu identifikaciju bez rizika od kontaminacije uzrokovane protokom vremena.

Tužbe za očinstvo odigrale su veliku ulogu u odgađanju Maradoninog sprovoda. Kremiranje je morala biti poništeno jer je argentinsko pravosuđe odlučilo da se njegovo tijelo "treba čuvati najmanje pet dana" dok se ne dovrši potrebna forenzička analiza kako bi se razriješila neriješena filijacija.

Jedna od tužiteljica, Magalí Gil, mlada je usvojena žena koja je tvrdila da ju je majka kontaktirala kako bi je upozorila da bi njezin otac "mogao biti Diego Maradona". Unatoč kritikama, Magalí tvrdi da je "univerzalno pravo" znati je li Maradona njen biološki otac ili nije".