Društvo | 04.02.2022.

Puno otvorenih pitanja

Jesu li pripadnici Lev Tahora vjernici čista srca ili ekstremistička sekta?

Uzmemo li u obzir da su pripadnici ove hermetične jevrejske zajednice boravili u samo nekoliko država od utemeljenja, ostaje otvoreno pitanje šta ih je prije nekoliko mjeseci dovelo u BiH i s kojim ciljem su bili tu. Tačnije, nije razjašnjeno da li im je BiH trebala biti samo tranzit do trajne lokacije ili im je naš glavni grad trebao biti novi zavičaj. Ono što je bitno naglasiti jeste da tokom boravka u našoj državi nisu zabilježeni incidenti koji se mogu dovesti u vezu s njima iako je i više nego očigledno da je ovoj grupi, zbog pažnje koja im se pridaje, iz dana u dan sve neugodnije. Sve navode o zlodjelima koja im se stavljaju na teret s gnušanjem odbacuju te govore da su već dugo u potrazi za mirnom lukom, utočištem u kojem ih niko neće dirati. Tvrde i to da je svaki proces pokrenut protiv njih bio montiran ili je naprosto nakon nekog vremena objelodanjeno da su oklevetani

MIRZA ABAZ

U naselje Kula blizu Sarajeva, koje teritorijalno pripada općini Istočna Ilidža, nedavno je doselila veća grupa stranaca koja po svom načinu života i specifičnoj nošnji značajno odstupa od lokalnog stanovništva. S obzirom na to da je njihovo prisustvo uznemirilo mještane, oni su odlučili uzeti stvar u svoje ruke i pokušati otkriti o kome se radi. Došli su, u najmanju ruku, do iznenađujućih informacija. Riječ je o pripadnicima judaističkog kulta Lev Tahor, malo poznate sekte koju mnogi označavaju ekstremističkom i za koju se od njenog utemeljenja 1980-ih godina vežu brojne kontroverze. I dok Lev Tahor mnogi uzimaju za ultraortodoksnu jevrejsku zajednicu, oni se samo, kada odluče izaći u javnost, pozovu na ime vlastite religioznosti, koji u prijevodu znači “čisto srce”, i naglase da ne žele ništa svojoj okolini osim dobra. U međuvremenu je morala reagirati i Služba za poslove sa strancima, iz koje su potvrdili da na području Kule trenutno živi 37 stranih državljana, koji su došli s područja SAD-a, Kanade i Gvatemale, te da se radi o grupi koja “prakticira religijska uvjerenja na ekstreman način”. Također, istaknuto je da nisu uspjeli doći do podatka da se bilo kakva krivična djela vežu za njihove aktivnosti.

Pripadnici Lev Tahora koji ovih dana boravili u okolini Sarajeva slabo su bili raspoloženi za komunikaciju s vanjskim svijetom. Rijetki su oni mediji koji su uspjeli s njima razmijeniti nekoliko riječi. Kada i uspiju, pripadnici ove zajednice, uglavnom oborenog pogleda dok razgovaraju, podvuku da sve one priče koje o njima kruže nisu ništa drugo doli laži koje se plasiraju s ciljem njihove diskreditacije i poziva na progon. Lokalci tvrde da članovi Lev Tahora gotovo cijeli dan provode u molitvi, ali i tokom noći izvode rituale, kada se mogu čuti i dječiji glasovi i pjesma. Svima koji se pojave ispred ograde na kojoj je na engleskom jeziku ispisano “Pozdrav, Zemljani” pripadnici Lev Tahora poklone kesu smokija ili nekih drugih grickalica i šutke se vrate. Kuća u kojoj su bile smještene pridošlice iz SAD-a, Kanade i Gvatemale u vlasništvu je Save Vulića, visokopozicioniranog člana Socijalističke partije Srpske i poslanika u Narodnoj skupštini Republike srpske, koji nije prijavio da je ovaj stambeni objekat iznajmio strancima, što je zakonska obaveza, zbog čega je i prekršajno sankcioniran.

Stav je kontaktirao nekoliko istaknutih pripadnika jevrejske zajednice u našoj državi s ciljem dobijanja informacije više o misterioznim posjetiocima, ali ukratko su nam odgovorili da ni sami nisu upućeni u doktrine Lev Tahora. Istakli su da je pitanje njihovog prisustva u domenu rada Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima te su naglasili kako oni legalno mogu boraviti u BiH još samo nekoliko dana. U međuvremenu su pripadnici vjerske grupe Lev Tahor i napustili područje Istočne Ilidže, tj. oni su autobusom, u organizaciji Službe za poslove sa strancima, odvezeni u imigracijski centar.

Iako bi ovih dana trebali napustiti Bosnu i Hercegovinu, nemoguće je ne istaći kako kruže priče da je potencijalno nova baza religijskoj grupi Lev Tahor trebala upravo biti BiH. Sljedbenika učenja Lev Tahora na globalnom nivou, prema nekim procjenama, ima samo 2.000-3.000. Od 1988. godine, godine formalnog utemeljenja, do 1990. godine naseljavali su Izrael, ali od tada počinje njihova nomadska pustolovina. Najprije odlaze u SAD, gdje bivaju sve do 2000. godine, nakon čega se vraćaju u Izrael. Godine 2003. premještaju se u Kanadu, a iz Kanade odlaze u daleku Gvatemalu 2014. godine. Ova zemlja u Centralnoj Americi bila im je dom do 2017. godine, kada se sele u Meksiko, a iz Meksika su prošle godine počeli lagano naseljavati Rumuniju te BiH. Prije Rumunije i BiH pokušali su dobiti politički azil u Iranu i Turskoj, ali bezuspješno. Ono što je posebno važno, ujedno i zabrinjavajuće, jeste da Lev Tahor nije mijenjao lokacije dobrovoljno.

Decenijama se susreću s optužbama za kidnapovanje djece, pedofiliju, silovanja, sklapanje brakova maloljetnika, ali i druge oblike zlostavljanja djece, što ih je učinilo nepoželjnim gdje god su se pojavili. Kritičari Lev Tahora, u koje su ubrajaju bivši pripadnici, članovi porodica onih koji su navodno vrbovani, vjerski autoriteti te stručnjaci za sigurnost, govorili su javno o zlostavljanju djece u ovim zajednicama, brainwashingu, čak i za upotrebi droga te prisilnim brakovima tinejdžerki s muškarcima i po dvije decenije starijim od njih. Zbog svojih običaja, prozvani su i “jevrejskim talibanima”.

Pripadnici Lev Tahora su haredi judaisti, sljedbenici najkonzervativnijeg učenja ortodoksnog judaizma, često opisivanog i ultraortodoksnim. Haredi smatraju da su njihova doktrina i vjerska praksa autohtone, da su neizmijenjene od vremena Mojsija i davanja Tore na Sinaju, te tvrde da je većina današnjih Jevreja odstupila od vjerodostojnog, izvornog judaizma. Historijsko odbacivanje vrijednosti prosvjetiteljstva razlikuje Lev Tahor od savremenog ortodoksnog judaizma. Kritičari haredskog judaizma vide ga kao reformistički pokret koji je izobličio vrijednosti tradicionalnog židovstva.

Haredi judaisti, kao i većina drugih ortodoksnih Jevreja, posebno su kritični prema cionistima. Lev Tahor tvrdi da živi unutar granica halahe, judaističkog pravnog sistema, inače sastavnog dijela Talmuda, te da je sve ono što rade integralni dio originalne jevrejske tradicije. Zajednica Lev Tahor moli se znatno duže od ostalih haredi judaista, a svaku riječ molitve izgovaraju glasno i sporo, što objašnjava tvrdnje mještana Kule o “bučnim noćnim ritualima”. Isto tako, zanimljivo je da je i njihov jelovnik u potpunosti usklađen s košerom, tj. hranom koja je u skladu s propisima jevrejskog zakona. Međutim, i kada je riječ o košeru, pripadnici Lev Tahora su znatno strožiji od ostalih haredi judaista. Oni kategorično odbacuju neke namirnice koje ostali ortodoksni Jevreji bez ograničenja konzumiraju.

Lev Tahor utemeljio je Shlomo Erez Helbrans, kako ga predstavljaju, anticionistički vjerski vođa. Tokom boravka u SAD-u 1994. godine osuđen je zbog otmice te je u zatvoru proveo dvije godine. Kako se tvrdi, kidnapirao je 13-godišnjeg dječaka koji je poslan da se s njim priprema za bar micvu, ceremoniju punoljetnosti. U tom periodu nekoliko članova Lev Tahora koji su odlučili istupiti iz zajednice optužili su ga za zlostavljanje djece, a navodili su da je sljedbenike prisiljavao da uzimaju antipsihotike te da je koristio razne metode kažnjavanja. Deportiran je u Izrael, ali je 2001. godine pobjegao u Kanadu, gdje je ponovno uspostavio svoju zajednicu u Quebecu. Dvije godine kasnije zatražio je te naposljetku i dobio status izbjeglice. U novembru 2013. godine, nakon sukoba s vlastima, većina članova grupe otišla je u Ontario, opet tvrdeći da su vjerski progonjeni. Shlomo Erez Helbrans se 7. jula 2017. godine utopio dok je izvodio ritualno uranjanje u Meksiku. U trenutku smrti imao je 54 godine, a liderstvo grupom preuzeo je njegov sin Nachman. Koncem 2018. godine američke vlasti podigle su optužnicu protiv Nachmana Helbransa i Mayera Rosnera zbog otmice dvoje unučadi osnivača kulta Shlomo Ereza Helbransa, čija je majka pobjegla iz zajednice nakon što se usprotivila odluci čelnika da se njena 13-godišnja kćerka uda za dosta starijeg muškarca. Kako se navodi u dokumentima FBI-ja, 14-godišnja djevojčica i 12-godišnji dječak kidnapovani su u New Yorku i prevezeni u Pennsylvaniju, a potom su pod nadzorom članova Lev Tahora prebačeni avionom u Mexico City.

Uzmemo li u obzir da su pripadnici ove hermetične jevrejske zajednice boravili u samo nekoliko država od utemeljenja, ostaje otvoreno pitanje šta ih je prije nekoliko mjeseci dovelo u BiH i s kojim ciljem su bili tu. Tačnije, nije razjašnjeno da li im je BiH trebala biti samo tranzit do trajne lokacije ili im je naš glavni grad trebao biti novi zavičaj. Ono što je bitno naglasiti jeste da tokom boravka u našoj državi nisu zabilježeni incidenti koji se mogu dovesti u vezu s njima iako je i više nego očigledno da je ovoj grupi, zbog pažnje koja im se pridaje, iz dana u dan sve neugodnije. Sve navode o zlodjelima koja im se stavljaju na teret s gnušanjem odbacuju te govore da su već dugo u potrazi za mirnom lukom, utočištem u kojem ih niko neće dirati. Tvrde i to da je svaki proces pokrenut protiv njih bio montiran ili je naprosto nakon nekog vremena objelodanjeno da su oklevetani. Sva otvorena pitanja vezana za Lev Tahor i BiH, barem za sada, neće biti zatvorena, tako da će i dalje biti zagonetno da li je zaista riječ o ljudima “čistog srca” ili, pak, o vjerskim ekstremistima.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Šta je Izrael dobio nakon 200 dana agresije na Gazu?

Dan kad je rođeno “Čudovište” iz Loch Nessa

Diverzijom u Glavnoj pošti Sarajevo i BiH bili su odsječeni od svijeta

Drugi maj 1992. godine, bitka svih bitaka