Američki nosač aviona USS Eisenhower, britanski razarač HMS Diamond, dva indijska razarača opremljena navođenim projektilima... Flota se počinje koncentrirati u Adenskom zaljevu kako bi odgovorila na izazov Hutija koji prijete trgovačkom prometu uz obalu Jemena i konkretno, tjesnac Bab el Mandeb kojeg su naciljali priadnici te šiitske milicije koju podržava Iran.

Od 19. novembra u Crvenom moru zabilježeno je ukupno četrnaest incidenata. Osam trgovačkih brodova napadnuto je projektilima Hutija, pet također dronovima, dok je još jedan teretni brod, Galaxy Leader, povezan s izraelskim tajkunom, i dalje otet. Situacija je navela nekoliko pomorskih kompanija da otkažu tranzit svojih brodova kroz Crveno more prema Sueckom kanalu kako bi izbjegli upadanje u zamku koju upravo sada predstavlja Bab el Mandeb, područje koje su Hutiji odabrali za svoje napade. Poznato je, međutim, da su neki brodovi nastavili ploviti Crvenim morem, isključivši svoje transpondere kako ne bi bili locirani. Prošlog vikenda američki i britanski brodovi presreli su petnaest dronova lansiranih ka brodovima.

Šef Pentagona Lloyd Austin sredinom sedmice je najavio formiranje pomorske koalicije desetak zemalja za patroliranje tim područjem pod nazivom Operation Prosperity Guardian. Iako su ratne mornarice SAD-a, Francuske, Emirata, Egipta i Saudijske Arabije, naprimjer, već bile tamo, paket od deset njih činit će, kakao je najavljeno iz Washingtona, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Nizozemska, Norveška, Sejšelski otoci. Predvodi ih, naravno, SAD.

Ova je pomorska trgovačka ruta od goleme važnosti za Evropu pa se sada organizira zaštita, sličlna onoj kakva je organizirana 2008. godine zbog napada somalijskih pirata. Dva glasnogovornika Hutija nakon najave su iznijeli svoj stav; “Čak i ako SAD mobilizira sve, naše vojne operacije neće prestati... Žrtve nisu važne”, rekao je Mohamed al Bujaiti na društvenoj mreži X, glavni glasnogovornik, Mohamed Abdelsalam, insistirao na akciji u znak “solidarnosti s palestinskog naroda i protiv blokade Gaze.”

Hutiji su dio takozvane Osovine otpora koju sponzorira Iran protiv Izraela i koja također uključuje Hamas, libanski Hezbollah te iračke i sirijske šiitske milicije. Dana 19. oktobra lansirali su projektile i bespilotne letjelice prema dvije hiljade kilometara udaljenoj izraelskoj luci Eilat. Projektile su presreli sjevernoamerički brodovi, a jedan od njih i Saudijska Arabija.

Kako su dani prolazili, postalo je jasno da meta Hutija nije ograničena na samo izraelske interese, već na bilo koji brod. No, ne može se garantirati da djeluju samo u ime Palestinaca niti da to čine po nalogu Irana.

Hutiji su 2015. krenuli u operaciju zauzimanja glavnog grada Jemena, Sane. Dobili su oružje i pomoć od Irana i Hezbollaha, ali su nezavisniji od ostalih grupa u Osovini otpora. Oni imaju svoju agendu i to sada uključuje potpisivanje mira sa Saudijskom Arabijom, koja ih je od 2015. pokušavala poraziti (Saudijci Jemen vide kao svoje dvorište) na čelu skoro pa propale međunarodne koalicije.

U aprilu 2022. nametnuto je primirje koje su promovirale SAD. Dok je zemlja podijeljena na frakcije i na rubu opstanka, Hutiji se nadaju miru kako bi deblokirali luku Al Hudaydah i saudijskoj ekonomskoj pomoći. Sredinom septembra započeli su direktne pregovore u Rijadu – što je značilo priznanje – osim drugih skupina, čak i službene jemenske vlade. Prema nekim verzijama, dogovor je vrlo blizu.

Strah da će Hutiji blokirati tjesnac Bab el Mandeb vjerojatno je spriječio Izrael da odgovori na njihove napade. Tako da je pitanje Crvenog mora ostavljeno u rukama Sjedinjenih Država.