Jasna Duraković, novoizabrana zastupnica u Predstavničkom Domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nedavno je gostovala u emisiji “Špica” na Televiziji Sarajevo, tokom koje je potvrdila ono što se već znalo za nju, njene kolege iz Socijaldemokratske partije te za kompletnu “Osmorku”. Ona je jasno, nimalo dvosmisleno, izustila da je “Hrvatska demokratska zajednica kredibilniji partner za formiranje vlasti od Stranke demokratske akcije”.

I dok SDA spočitavaju nužno koaliranje s HDZ-om u prošlosti, “Osmorka” je, iako je bila u poziciji da bira partnere umjesto da sklapa saveze iz nužde, odlučila kao svoje saveznike izabrati čuvare ideje Herceg-Bosne i zagovarače trećeg entiteta umjesto da gradi čvrstu patriotsku frontu koja će stajati nasuprot rušiteljima države.

Stoga je Jasna Duraković svojim riječima o “kredibilnosti partnera” zapravo rekla jednu golemu istinu o sebi, SDP-u i “Osmorki”, koju je, ruku na srce, javnost već prepoznala – bitnija je mržnja prema SDA i dilovi s grupama iz međunarodne zajednice od šireg interesa vlastite države i ljudi koji u njoj žive.

Odvrnemo li film unazad, u ne tako davnu prošlost, neće biti teško doći do zaključka da su postupci pojedinaca upravo iz SDP-a napravili mnogo veću štetu za Bosnu i Hercegovinu i stanovništvo koje ovu državu voli nego što je to napravila, kako je zovu zlonamjernici, “ljubav” SDA i HDZ-a. Naime, ne treba izgubiti iz vida da je načelničku poziciju za Bošnjaka u Srebrenici bukvalno prodao SDP-ov kadar Bego Bektić, da postoji opravdana sumnja da je Pokret za državu uništio upravo neko iz ove političke partije, a tu je i Zakon o prebivalištu, koji je, također, umnogome obespravio povratnike u manji bh. entitet, za čije je donošenje jednu od glavnih uloga odigrao trenutni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović.