Novoimenovano Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) izabralo je Jasminu Selimović za guvernerku CBBiH na mandatni period od šest godina, prenosi Anadolija.

Selimović je izabrana na današnjoj sjednici Upravnog vijeća CBBiH, na kojoj su novoimenovani članovi Upravnog vijeća CBBiH, Jasmina Selimović, Mirza Kršo, Danijela Martinović, Radomir Božić i Darko Tomaš i zvanično preuzeli dužnost.

"Sa današnjim danom preuzimam dužnost guvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine. Ponosna, jer sam prva žena guverner u modernoj historiji BiH, ali i svjesna velike odgovornosti koju ova časna dužnost nosi, zahvalna sam članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na prijedlogu i članovima Upravnog vijeća CBBiH na podršci", navela je ona.

Istakla je da će aktivnosti CBBiH u narednom periodu biti usmjerene primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti institucije i sistema rada.

"Način rada, koji je definiran Zakonom o Centralnoj banci BiH je jasno propisao parametre monetarne politike BiH, te aranžman valutnog odbora, koji i dalje ostaje na snazi. Centralna banka BiH i dalje mora održati svoju nezavisnost i profesionalno djelovanje. Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna a to su preduslovi finansijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta. СВВіН kao vlasnik RTGS sistema i žiro kliringa će i dalje osiguravati stabilnost platnih sistema i njihovo funkcionisanje. Bankarski sistem BiH je stabilan i dovoljno kapitaliziran, što se odnosi i na entitete. U narednom periodu usmjerićemo posebnu pažnju na povezivanje CBBiH sa centralnim bankama regiona i Evrope", rekla je Jasmina Selimović.

Dodala je da će sve dobre prakse, primjenjive u BiH, pažljivo razmotriti.

"Cilj nam je dalje unapređenje naših procesa, vidljivosti, ali i transparentnosti rada institucije. U našem djelovanju očekujemo adekvatnu podršku medija ali i drugih interesnih strana, primarno u finansijskom sektoru", izjavila je Jasmina Selimović koja je na poziciji guvernera CBBiH zamijenila Senada Softića.