Sarajevo je uništeno nuklearnom bombom domaće izrade. U haosu koji je nakon tog događaja nastao svijet je preplavljen genocidom. Čini se da je za sav taj haos odgovoran Amerikanac po imenu John Paul, a specijalni agent Clavis Shepherd putuje po pustoši svijeta kako bi pronašao Paula i "genocidni organ".

Sažetak je ovo priče japanskog animiranog filma iz 2017. godine objavljenog pod imenom “Genocidal Organ”.

Film koji povezuje historiju glavnog grada Bosne i Hercegovine odakle je započeo Prvi svjetski rat i genocid kao obilježje Agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. zasnovan je na na istoimenom romanu objavljenom 2007. godine u Japanu.

U vrijeme ozbiljnih nuklearnih prijetnji Rusije i invazije na Ukrajinu, japanska književno-filmska fikcija djeluje prilično realno i zastrašujuće.

Priča o svijetu nakon što Sarajevo bude uništeno nuklearnim oružjem ide ovako. Vodeće svjetske demokratije su se transformisale u policijske države, gdje se svaki pojedinac stalno nadzire, nadzire i povezuje. Dok su razvijene nacije svijeta ušle u ovo stanje, zemlje u razvoju širom svijeta pretrpjele su mnoštvo genocida. Te zemlje u razvoju prešle su put od harmoničnog okruženja do potpunog uništenja za otprilike 6-8 mjeseci.

Odgovoran za ovo stanje je Amerikanac po imenu John Paul.

Clavis Shepherd, oficir američkih specijalnih snaga, zajedno sa svojim timom naprednih supervojnika, ima zadatak da pronađe i eliminira Johna Paula. Oni žele znati kako jedan čovjek može uzrokovati toliko razaranja i smrti.

Na kraju, Clavis uspijeva ući u trag Johnu Paulu, koji potvrđuje da je otkrio postojanje "genocidnog organa", prirodno prisutnog u čovječanstvu koji se može aktivirati pomoću niza riječi, koji on naziva "genocidna gramatika". Objašnjava da je to iskoristio da izazove masovne građanske ratove u ostatku svijeta, vjerujući da je to jedini način da zaštiti Ameriku i ostatak "Prvog svijeta" od terorizma i ozlojeđenosti u "Trećem svijetu". Clavis ga privodi, ali Paul umire nakon atentata koji je izvela njegova vlastita obavještajna jedinica.

Clavis otkriva istinu iz Paulovih ličnih stvari: da je "organ genocida" zapravo rezultat masivnog programa subliminalnih poruka, pod nazivom “Operacija John Paul” prvobitno predvođenog vođama novog "Prvog svjetskog poretka". Ova grupa iskoristila je masovno medijsko izvještavanje o razaranju Sarajeva da započne svoju operaciju, koja je najvjerovatnije stajala i iza nuklearnog uništenja grada. Ustvari, John Paul je izvorno bio američki agent zadužen za program, ali za razliku od njihovog prvobitnog plana, Paul je uspio pobjeći od njihovog stiska, nestajući u haosu građanskih ratova koji su uslijedili, stvarajući mrežu “Otpora” protiv svojih bivših šefova.

Paulove bilješke također naglašavaju da je pronašao pravu namjeru čitave operacije: da iskoristi novu svjetsku krizu za nametanje "Poretka naroda", pretvarajući svijet u jednosvjetsku vladu, militariziranu i kontroliranu od svojih novih "gospodara". Kao krajnje sredstvo, Paul je stvorio novi niz riječi kako bi aktivirao svoj "genocidni" program na engleskom govornom području, koji je, baš kao i ostatak svjetske populacije, primio subliminalnu poruku "genocidnih organa".

Otkriće izaziva ogroman sukob unutar Clavisa. Unatoč tome što je iz prve ruke vidio rezultat "genocidnih organa", on je također prisiljen priznati da su Amerika i ostatak "Prvog svijeta" pravi krivci svjetske patnje i razaranja. Clavis odlučuje nastaviti s Paulovim planom, puštajući informacije kako bi prisilio Ameriku da prihvati njegov poziv na vojnu raspravu. Clavis aktivira program, izazivajući građanski rat usredsređen na Ameriku.

Autor romana je Project Itoh. Animiranu filmsku adaptaciju, koju je režirao i napisao Shūkō Murase, producirala je kuća Manglobe, koja je 2015. bankrotirala, a film je završio Geno studio. Film traje 1h 55 min.