U Kurúu, Francuska Gvajana, sve je spremno za polijetanje. Nakon nekoliko odgoda, planirano je lansiranje na raketi Ariane 5 danas u 13:20. Teleskop James Webb, revolucionarni instrument vrijedan devet milijardi dolara, će putovati do 1,5 milona kilometara od Zemlje, otprilike četiri puta dalje od nego do Mjeseca.

Odatle će ponuditi neviđeni pogled na svemir na bliskim infracrvenim i srednjim infracrvenim valnim duljinama i omogućiti naučnicima da proučavaju široku paletu nebeskih objekata, pri čemu će moći pogledati u prošlost više od 13,5 milijardi godina kako bi vidjeli prve galaksije nastale nakon Velikog praska.

No za to će, osim što će se odvojiti od rakete na 27 minuta i 11 sekundi, morati proći dug put i prevladati niz kritičnih faza u sljedećih mjesec dana. James Webb je toliko velik da je presavijen u origami stilu kako bi stao na raketu Arianespace a kada dospije u svemir otvoriće se poput igračke.

Između ostalih, morat će otvoriti svoj suncobran, veličine teniskog terena, a potom i primarno ogledalo od6,5 metara, kojim će moći detektirati slabu svjetlost zvijezda i udaljenih galaksija sa stostruko većom osjetljivošću nego onaj teleskopa Hubble.

Webbov prethodnik, svemirski teleskop Hubble, kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja, ulazeći i izlazeći iz sjene planeta svakih 90 minuta.

Teleskop Webb oko sto puta je  osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesto čoveka u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde, dok je Hubble djelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim duljinama.