Utakmica Premijer lige o kojoj će se naviše govoriti ove jeseni odigrana je za vikend u Trebinju, Leotar se bori za opstanak, Zrinjski za titulu ali nije to fakat zbog koje se o njoj priča. Nakon utakmice mrežama i portalima proširili su se snimci tuče ispred svlačionice trebinjskog stadiona.

Prvo je isplivao snimak sa press-konferencije na kojoj neimenovani predstavnik Leotara ulazi na konferenciju i pita Segeja Jakirovića, trenera mostarskog kluba, zašto im kapiten Zrinjskog Nemanja Bilbija psuje „majku i bogove“ jer nema dovoljno tople vode u svlačionicama.

Onda su, kratko nakon toga, viralni postali snimci makljaže ispred stadiona a u glavnoj roli bio je Sergej Jakirović koji je mlatio i po parkingu natjeravao, kako se kasnije ispostavilo, kapitena Leotara Đoku Milovića. Jedan od snimaka zabilježio je i intervenciju policije ali i trenutak kada pravdu pokušava podijeliti Nemanja Bilbija. „Veliki sam igrač“, viče nekom Bilbija, inače toliko veliki da nije mogao igrati u rahmetli RNK Splitu duže od tri mjeseca.

Snimci skandala, drugog u desetak dana u čijem se središtu našao Jakirović (sličan incident imao je prije nekoliko dana na Grbavici nakon meča protiv Željezničara) obišli su zemlju i region, već se počelo analizirati pravilnik FS BiH po kojem Jakiroviću za tučnjavu prijeti pola godine suspenzije a onda je počela masovna koordinirana akcija spašavanja trenera mostarskog kluba. 

Kluba čiji je jedan od čelnika Ivan Beus, drugi čovjek FS BiH i jedna od najmoćnijih osoba u ovdašnjem fudbalu.

 

Prvi korak u toj akciji bilo je saopćenje iz mostarskog kluba u kojem su napali sve redom i sve odreda. Trebinje, policiju, fudbalere Leotara, bojler, anonimnog snimatelja video-zapisa ali najviše medije koje su optužili da su pustili montirane snimke, snimljene samo iz jednog ugla.

To što smo vidjeli kako Jakirović poput kakvog napaljenog Ultrasa mlati svijet okupljen na parkingu je laž, mimikrija štaviše. Istina je da su Jakirovića mlatili i napadali, istina je da on nije ništa kriv, istina je da neko nije uključio bojler pa se veliki igrač nije mogao istuširati mlakom vodom, istina je da je sve bilo drugačije od onoga što je snimljeno kamerom na Policama. 

Laže selo, lažu ljudi. Svi lažu. Samo ne laže Sergej Jakirović.

“HŠK Zrinjski Mostar također želi naglasiti kako čvrsto stoji iza svih članova našeg Kluba te istovremeno izraziti zgroženost zbog načina na koji je dio medija prezentirao incident koji se dogodio na stadionu Police, a za koji odgovornost nikako ne mogu snositi treneri i igrači HŠK Zrinjski”. Tačno ovako piše u saopćenju ispaljenom sa stadiona Pod Bijelim Brijegom. Ima toga još.

“HŠK Zrinjski posebno želi osuditi svjesno ili nesvjesno manipuliranje činjenicama od strane dijela medija koji su svoj sud donijeli na osnovu nekompletnih snimaka te su još jednom pokazali veliku razinu neprofesionalizma i neobjektivnosti, ali i jasno izraženi stav da se u negativnom svjetlu prikaže HŠK Zrinjski, zbog čega je naš Klub odlučio prekinuti sve profesionalne odnose s istima, jer smatramo da je to jedini ispravan način na kontinuirano iskazivanje manjka poštovanja prema sedmerostrukom prvaku BiH.”

Zavjera CIA-e i Vatikana, rekao bi Rambo Amadeus, svjesno ili nesvjesno.

Jasno je kamo vodi priča kanalisana saopćenjem koje tukne kao da je pisano u redakciji Hrvatskog medijskog servisa. Beus se, naravno, „neće“ miješati ali Disciplinska komisija ne treba uraditi ništa, možda tek novčano kazniti trenera mostarskog kluba, a o suspenziji ne smiju ni pomisliti. Jer samo se tako kontinuirano pokazuje poštovanje prema sedmerostrukom prvaku Bosne i Hercegovine. Svaka druga odluka niti je legalna nit' je legitimna.

Za sve je kriv Leotar i trebinjska policija koja nije obezbijedila uslove oko stadiona profesionalnim i objektivnim medijima da snime kako je Đoko zapravo mlatio Sergeja i ostatak mostarske delegcije, ne dopustivši im, kad se već nisu istuširali toplom vodom, da makar pojedu sendvič.

U odluci Disciplinske komisije stajaće kako je Jakirović, zapravo, samo trčao parkingom tražeći svoj sendvič. „Ja sam pojeo sendvič“, kazao mu je Bilbija. „Što si mi pojeo sendvič“, povikao je Jakirović. „Veliki sam igrač, eto zato“, odgovorio mu je Bilbija na što je Jakirović, onako gladan, opsovao mater samom sebi. U njedra. Da ga svi čuju.

Hrvati, članovi Disciplinske komisje potpisaće jednoglasno takav izvještaj. Srbi će se složiti sa njima ali da im Hrvati puste da Miloš Gigović narednih 15 godina sudi samo Borcu. Bošnjaci će glasati za, sumanuto vrteći glavom s lijeva na desno, pokušavajući smisliti kako nakon sjednice objasniti novinarima da nisu znali za šta su glasali i da baš nisu tako mislili kada su glasali onako kako su glasali.

Onaj jedan među njima, što je bio suzdržan, kazat će da Jakirović nije mlatio igrače Leotara. On je samo htio popraviti bojler.