Ofir Gendelman, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, objavio je prije nekoliko dana snimke kao navodni dokaz da Palestinci lažiraju povrede civila kako bi zavarali međunarodne medije i javnost.

Njegova prevara brzo je otkrivena kada je utvrđeno da je riječ o scenama i kratkometražnog libanskog filma The Reality, koji su snimili libanski glumci kako bi podržali stanovništvo Gaze.

Izraelska propaganda ove vrste sve je raširenije. Različite lažne fotografije i video snimci posljednjih se dana objavljuju s ciljem da se Hamas predstavi kao neprijatelj palestinskih civila te opravdaju napadi na civilne objekte i institucije.

Na videu koji kruži društvenim mrežama navodna medicinska sestra iz bolnice Al-Shifa – koja je pod stalnim raketnim napadima izraelske okupacione vojske, u kojoj prijevremeno rođene bebe umiru jer je bolnica ostala bez osnovnih medicinskih sredstava – tvrdi: “Ja sam doktorica u bolnici Al-Shifa. Hamas je preuzeo bolnicu i ukrao naše lijekove.” U nastavku objašnjava da zbog toga djecu mora liječiti bez anestezije.

Noseći bijeli medicinski ogrtač i masku za lice, medicinska sestra tvrdi da pokušava pomoći petogodišnjem dječaku bez morfija, ali to ne može učiniti jer je Hamas uzeo lijek. 

Način na koji je napadno držala stetoskop te logo u pozadini privukli su pažnju medija, nakon čega su kontaktirane zdravstvene organizacija u Gazi.

Prema informacijama koje su novinari i regionalne zdravstvene organizacije prikupile iz bolnice Al-Shifa, žena na snimcima i fotografijama nije zaposlenica Al-Shife. Mnogi doktori i medicinske sestre u bolnici Al-Shifa potvrdili su da “nikada ranije nisu vidjeli ovu osobu”.

Utvrđeno je i da je arapski naglasak žene bio loš i da nije mogla izgovoriti neke arapske glasove kao što su "ayn" i "he".

Marc Owen Jones, vanredni profesor bliskoistočnih studija  na Univerzitetu Hamad bin Khalifa u Kataru i stručnjak za dezinformacije i digitalne medije, opisao je svjedočenje medicinske sestre kao "jasno montirano". 

Ističući užasan naglasak te činjenicu da ju niko od uposlenika bolnice nije prepoznao, Jones je rekao da je video “prilično očigledna propaganda”.

“Savršeno snimljen logo palestinskog ministarstva zdravlja, besprijekorno bijeli mantil uprkos strašnim uslovima, lice koje jasno otkriva uprkos tome što osuđuje Hamas, zvuk bombardiranja nalik zvuku zvuka, napadno mahanje medicinskim rekvizitima, vidljiva nelagoda u hidžabu – kao da niste navikli da ga nosite”, naveo je  profesor neke od razloga zašto tvrdi da je riječ o lažnom snimku. 

Nekoliko korisnika društvenih mreža javilo se s vlastitom analizom videa, za koji su rekli da je obmana s ciljem da se skrene pažnja s pojačanih izraelskih napada na bolnice.

Izrael je dugo tvrdio da Hamasovi borci koriste bolnice i zdravstvene ustanove kako bi pokrenuli svoje napade, uprkos brojnim istragama i svjedočenjima medicinara koji rade u bolničkim zgradama i opovrgavaju takve tvrdnje.