Izraelski dužnosnici su u tajnim pregovorima s nekoliko afričkih zemalja da prime Palestince iz Gaze, izvijestio je u srijedu izraelski dnevnik Zman Yisrael.

Politika etničkog čišćenja Gaze od Palestinaca "polahko postaje vodeća i službena politika vlade i koalicije", stoji u izvještaju.

Govoreći za Zman Yisrael u utorak, izraelski ministar obavještajne službe Gila Gamaliel rekao je da je "dobrovoljna (emigracija) najbolji i najrealističniji plan za dan nakon borbi".

Prema izvještaju Zmana Yisraela, afrička država “Kongo” je izgleda voljna prihvatiti hiljade palestinskih izbjeglica, iako nije navedeno je li riječ o Demokratskoj Republici Kongo ili Republici Kongo.

Izraelska vlada želi reći da se Palestinci ne čiste etnički iz Gaze, već da bi taj potez bio "dobrovoljna useljenička politika".

Razlika je pomno proučena jer su izraelski političari javno objavili planove da Gazu učine neprikladnom za život njezinih stanovnika i zamijene stanovništvo izraelskim doseljenicima.

Druga opcija koju je izraelska vlada ponudila u utorak je pregovaranje sa Saudijskom Arabijom o potencijalnom preuzimanju hiljada Palestinaca, dodaje se u izvještaju.

Malo je vjerojatno da bi Saudijska Arabija željela da se javno vidi kako pomaže Izraelu u etničkom čišćenju Pojasa Gaze.

Najnoviji izraelski plan također odjekuje ranijim britanskim planom nazvanim "Ugandska shema", koji je 1903. nastojao ponuditi evropskim Židovima vlastitu državu u dijelu onoga što je današnja Kenija.

Ponuda, koja je naposljetku odbijena, bila je odgovor na pogrome u Ruskom Carstvu, a nadalo se da bi to područje moglo biti utočište od progona za židovski narod.

U Izraelu se sve otvorenije čuje o planovima za uklanjanje Palestinaca iz Gaze nakon gotovo tromjesečnog bombardiranja opkoljenog palestinskog teritorija.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich u novembru je podržao plan za “dobrovoljnu migraciju” Palestinaca.

Osim Smotricha, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir rekao je u ponedjeljak da bi trebalo doći do "migracije stanovnika Gaze" izvan opkoljene enklave.

U utorak je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller poduzeo neobičan korak izravno prozivajući dvojicu ministara.

“Sjedinjene Države odbacuju nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira koji zagovaraju preseljenje Palestinaca izvan Gaze. Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna”, rekao je u izjavi.

U oktobru je dokument izraelskog ministarstva obavještajne službe procurio na izraelsku novinsku stranicu Calcalist u kojem se navode pojedinosti o navodnim planovima za prisilno premještanje Palestinaca iz Gaze na Sinajski poluotok.

Prema nacrtu politike koji je procurio, nakon protjerivanja, 2,3 miliona Palestinaca iz Gaze prvo bi bilo smješteno u šatorskim gradovima, prije nego što bi se mogle izgraditi stalne zajednice na sjeveru poluotoka.

Kairo je više puta odbacio ideju da bi Palestinci mogli biti privremeno raseljeni u Egipat dok Izrael provodi svoju vojnu operaciju protiv Hamasa u Gazi.

Izrael je čak navodno predložio otpis značajnog dijela egipatskih međunarodnih dugova preko Svjetske banke kako bi navukao čelnika zemlje Abdela Fattaha el-Sisija koji je u škripcu s novcem da otvori svoja vrata raseljenim Palestincima.