Jedan od najuspješnijih učesnika u historiji Eurovizije, Izrael, najavio je da ove godine neće biti na takmičenju a njegov predstavnik neće otputovati u Torino, gdje će se finalna faza održati 10., 11. 12., 13. i 14. maja.

Uzrok za takvu odluku je štrajk u Ministarstvu vanjskih poslova.“Ne možemo preuzeti odgovornost za sigurnost delegacije ako nema sigurnosti u ime Države Izrael”, objavio je izraleski javni servis. “Zbog štrajka Ministarstva vanjskih poslova, GSS (služba sigurnosti) ne može preuzeti odgovornost za izraelsku delegaciju na Eurosongu, a od ovog trenutka izraelska delegacija neće učestvovati na Eurosongu 2022. u Torinu”. Na taj bi način na Euroviziji 2022. učestvovalo samo 39 zemalja.

Ova najava dolazi samo mjesec dana prije drugog polufinala u kojem će pjevati Michael Ben David, predstavnik Izraela. Rođen u gradu Aškelonu, njegova je majka, rusko-ukrajinskog a otac gruzijskog porijekla  i odabran je u februaru da predstavlja Izrael nakon pobjede u programu 'X Factor.

Sindikat radnika Ministarstva vanjskih poslova Izraela kazao je kako su tužni što “ministri vanjskih poslova i finansija već nekoliko mjeseci nisu u stanju riješiti teške poteškoće zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova. Sve dok se rješenje problema ne pronađe, odgovornost je isključivo na njima i ispričavamo se svim građanima Izraela koji bi time mogli biti oštećeni. Ne možemo više šutjeti pred nenadoknađenim prekovremenim radnim satima i dežurstvima, pred samovoljnim ukidanjem plaće u ratom zahvaćenim zemljama, pred zapošljavanjem kadeta na minimalnu plaću...“

Ovo nije prvi put da se neka zemlja povlači sa Eurosonga povlači iz razloga koji imaju veze s politikom. Bjelorusija je 2021. odabrala grupu Galsy Zmesta da na takmičenje donese pjesmu s političkim prizvukom, što je Evropska radiodifuzna unija (EBU) odbila, dajući novi rok za predstavljanje nove pjesme. Nakon nekoliko jednako odbijenih prijedloga, zemlja se povukla.

Ukrajina je 2019. otkazala svoj dolazak zbog, kako je kazala pjevačica Maruv, "političkog veta".  Godine 2017., Julia Samoilova trebala je predstavljati Rusiju s pjesmom 'Plamen gori'. Međutim, budući da se festival održavao u Kijevu (Ukrajina), Rusija joj nije mogla osigurati da joj bude dopušten ulazak jer joj je ukrajinska sigurnosna služba zabranila putovanje u Ukrajinu na tri godine zbog ilegalnog prelaska ukrajinske granice tokom njene posjete toj zemlji 2015.

Armenija se 2012. povukla s festivala održanog u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, zbog sukoba oko regije Gornji Karabah a 1977. Tunis se, kao aktivni član EBU-a, prijavio za pridruživanje takmičenju, što je prihvaćeno no kasnije se bez pojašnjenja povukao.