Hapšenje devetorice izraelskih vojnih rezervista u ponedjeljak usred navodnog slučaja silovanja nad palestinskim zatvorenikom postalo je skandal koji je zaljuljao vojsku i vladu te čak natjerao premijera Benjamina Netanyahua da istupi kako bi pokušao smiriti stvari. Desetog rezervistu je u utorak optužio vojni tužitelj za razne zločine zlostavljanja palestinskih zatočenika. Sve se to događa usred rata koji traje gotovo 10 mjeseci i gotovo 40.000 mrtvih u Gazi i s vojskom koja napada Hezbollah u Bejrutu kao odgovor na masakr 12 maloljetnika na Golanskoj visoravni za koji optužuje tu libansku miliciju.

Palestinski zatvorenik stigao je u izraelsku državnu bolnicu prije tri sedmice u teškom stanju, "s ozljedama gornjeg dijela tijela i ozbiljnom ozljedom rektuma", objasnila je u utorak nevladina organizacija Liječnici za ljudska prava - Izrael, upozoravajući na postojanje drugih slučajeva koji nisu izašli na vidjelo i za koje smatra da bi također trebali biti istraženi.

Odmah nakon što se saznalo za hapšenja, koja su izveli maskirani policajci, deseci krajnje desnih demonstranata, uključujući i neke parlamentarce, protestvovali su su, a neki su upali u dva vojna objekta, ali ih sigurnosne snage nisu uspjele spriječiti. Jedan je zatočenički centar Sde Teiman na jugu zemlje, gdje su se navodno dogodili događaji koji su doveli do hapšenja vojnika. Drugi je kamp Gur, gdje su vojnici prebačeni i gdje ih se očekuje pred sudom.

Činjenica da su se stotine civila i neki parlamentarci uspjeli probiti u dvije čuvane lokacije objašnjava se, prema analitičarima, unutarnjim razlikama koje su mjesecima kuhale unutar vladinog kabineta. Ultranacionalisti Itamar Ben Gvir, šef portfelja nacionalne sigurnosti, vrhovni šef policije i zatvorske službe, i Bezalel Smotrich, ministar finansija, huškali su svoje sljedbenike u pokušaju da spriječe otvaranje slučaja protiv rezervista. Za Smotriča su zatočenici “heroji”, napisao je na svom profilu na društvenoj mreži X (bivši Twitter). Vojni tim njihove odbrane kaže da su svi odbacili optužbe i da će sarađivati ​​u istrazi.

U pismu Netanyahuu, ministar odbrane Yoav Gallant poziva na istragu o navodnom kašnjenju policijske akcije kao odgovor na nerede po nalogu Bena Gvira. "Oficiri koji podupiru nemire" i "aktivno sudjeluju u njima predstavljaju vrlo ozbiljnu opasnost koja šteti nacionalnoj sigurnosti", navodi se u pismu.

"Mi smo usred rata, a akcije ove vrste ugrožavaju sigurnost države", rekao je načelnik štaba vojske, general Herzi Halevi, nakon napada. “Upravo te istrage štite naše vojnike u Izraelu i diljem svijeta i čuvaju vrijednosti izraelske vojske”, rekao je.

 

Prema vojnim izvorima, oko 4.700 zatvorenika u Gazi prošlo je kroz Sde Teiman, gdje se vjeruje da je nepoznati broj zatvorenika umro, do početka jula. Samo na Zapadnoj obali, broj uhapšenih od početka rata sedmog oktobra dosegao je gotovo 10.000, prema podacima Palestinske nacionalne uprave (PNA).

Optužbe o svakodnevnom maltretiranju i seksualnom zlostavljanju Palestinaca u izraelskim zatvorima dolaze od humanitarnih organizacija kako u Izraelu tako i u Palestini, te od međunarodnih krugova poput Amnesty Internationala. “Sve je više dokaza da ti incidenti nisu izolirani. Sugeriraju sistematsko zlostavljanje i nasilje” i da je “zažmireno na njih”, rekli su Liječnici za ljudska prava. “Zatvor Teiman mora biti hitno zatvoren, zlostavljanja u svim zatvorima moraju biti zaustavljena, a odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.“

Osim aktivista za ljudska prava, postoje i svjedočanstva zatvorenika koji su upozoravali na postojanje ovakvih zlostavljanja. Hapšenja su se dogodila "nakon mjeseci u kojima su Liječnici za ljudska prava upozoravali na rašireno zlostavljanje palestinskih zatvorenika od strane izraelske vojske i zatvorske službe", dodaje ta nevladina organizacija. “Iako prekasno, izraelska vojska je konačno priznala da ne može ignorirati zločine koje su počinili vojnici nad Palestincima u njihovom pritvoru”, stoji u tekstu i dodaje da su vlasti već upozorili na slučajeve “ozbiljnog nasilja, uključujući seksualno zlostavljanje.”

Komesar palestinskih vlasti za palestinske zatvorenike, Qadura Fares, "hitno" je pozvao na istragu Ujedinjenih naroda "kako bi se pozabavili užasnim zločinima kojima su zatvorenici općenito, a posebno oni u kampu Sde Teiman, izloženi", navodi se u saopćenju Palestinske novinske agencije Wafa. Sličan zahtjev uputio je Abdullah Zaghari, čelnik nevladine organizacije Klub palestinskih zatvorenika.

U središtu kontroverzi već mjesecima je zatočenički centar koji su izraelske vlasti početkom rata otvorile za zatvorenike iz Gaze u vojnoj bazi Sde Teiman, u blizini grada Beer Sheve i tridesetak kilometara od Pojasa Gaze. El Pais je intervjuirao dvoje palestinskih zatvorenika koji su proveli sedmice u ovim ustanovama, novinara i medicinara. Obojica opisuju zlostavljanje i mučenje i, u slučaju potonjeg, smrt najmanje dvojice njihovih drugova. Izraelski liječnik koji je liječio nekoliko zatvorenika u poljskoj bolnici također je svjedočio za te španske novine i nije oklijevao zatražiti zatvaranje objekata koji su, budući da su vojni, izvan izraelskog zatvorskog sistema.