- Sastanak je bio usmeno dogovoren i usmeno je otkazan. Bio je planiran za srijedu. Meni je rečeno bilo da sa mnom ide i kolega Irfan Durić (član ove parlamentarne komisije iz NES-a). Bilo je dogovoreno vrijeme i mjesto. Danas smo trebali dogovoriti dalje detalje, ali je prije toga otkazan - kazala nam je Edina Gabela (Stranka za BiH), jedna od četiri člana Komisije za izbor i imenovanja, koji dolaze iz opozicije.

Dodala je da je sastanak otkazan bez obrazloženja.

Gabela nam je tada kazala i da će se odazvati sastanku. Međutim, naknadno je otkazan.

- Ja imam svoj stav iza kojeg stojim. Isti stav imaju svi članovi komisije koji dolaze iz opozicionih stranaka - ponovila je danas Gabela.

Za sudiju Ustavnog suda BiH vladajuća koalicija u FBiH, odnosno HDZ i "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP), žele imenovati HDZ-ovog Marina Vukoju. Opozicija zahtijeva da nadležna komisija na Parlament FBiH uputi listu kandidata između kojih bi birali, a ne da Komisija za izbor i imenovanje pošalje samo ime Marina Vukoje, što je bila namjera vladajuće koalicije, ali četiri opoziciona člana ove komisije to sprečavaju kroz kvorum. Pri tome se kritizira kako je Vukoja dospio na čelnu poziciju na listi kandidata kada nema baš iskustva u ovom poslu, a našao se ispred iskusnih pravnika.

Informaciju o pozivima službenika OHR-a upućenog pojedinim opozicionim članovima Komisije objavili smo u četvrtak. U tekstu su Gabela i Durić jasno istakli da ne pristaju da Komisija pošalje Zastupničkom domu samo ime Marina Vukoje, kojeg HDZ želi na poziciji sudije Ustavnog suda BiH, već da insistiraju da bude poslana lista više kandidata. Također, član komisije Eldar Čomor (SDA) tada je prokomentirao da ne vidi razlog da se OHR petlja u ovo.