Nakon noćašnjeg bombaškog napada na kuću Irfana Čengića, načelnika sarajevske općine Stari Grad uslijedile su brojne reakcije političkih subjekata. Među inima i ona iz Naroda i pravde, stranke koja je već godinama, na ovaj ili onaj način vlast na općinskom i kantonalnom nivou u Sarajevu. No, zanimljivo, iz ove su stranke u reagiranju, između ostalog, potvrdili povezanost sa kriminalnim strukturama.

„Aktiviranjem eksplozivne naprave ugrožen je život i sigurnost ne samo Irfana Čengića već i njegove porodice te očekujemo brzu reakciju policije i tužilaštva kako bi se počinioci pronašli i adekvatno sankcionirali“, stoji na početku reagiranja iz NIP-a u kojem se nastavlja: "Irfanu Čengiću i njegovoj porodici upućujemo riječi podrške i ohrabrenja jasno stavljajući do znanja da nisu sami. Tek je promjena vlasti u Starom Gradu otkrila dubinsku povezanost prethodne lokalne vlasti i kriminalnih struktura."

Veseli starogradski NIP-ovci su zaboravili da je „prethodna lokalna vlast“, odnosno, Ibrahim Hadžibajrić, uhapšeni načelnik Starog Grada, kojeg se istražuje zbog sumnji da je upetljan u brojne koruptivne radnje, njihova vlast. Da je to načelnik iza kojeg je stala tadašnja četvorka, skupina stranaka koju je i tada i danas predvodio upravo NIP, koalicije stranaka koja je imala i ima i danas većinu u Općinskom vijeću.  

Podsjetimo, u augustu 2020. godine Elmedin Konaković je objavio imena kandidata četvorke za načelnike sarajevskih općina, jedan od njihovih kandidata bio je Ibrahim Hadžibajrić, tada predsjednik koalicijskog NBL-a koji će i pobijediti na izborima. I postati "prethodna vlast". 

Na konferenciji za novinare kada su predstavljani kandidati, govorili su svi čelnici današnje „trojke“. Pa je tako predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istakao da je uvjeren da će građani Sarajeva i svake od općina prepoznati kvalitet njihovih kandidata jer se okupila ekipa koja ne razmišlja samo o pozicijama, već građanima predstavlja šta mogu očekivati od njih a predsjednik Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, naveo je da je predstavljanje kandidata najbolja slika procesa "mobilizacije" ozbiljnih, pametnih i stručnih ljudi koji se dešava širom BiH.