Fokus rezolucije Ujedinjenih naroda je obilježavanje događaja koji je duboko obilježio ne samo povijest Bosne i Hercegovine već međunarodnu zajednicu koja sebe prepoznaje u principima izraženim u Povelji Ujedinjenih naroda. Italija podržava ovu inicijativu i potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije.

Ovo je odgovoreno Feni iz Ambasade Italije u BiH na molbu da kažu kakav će stav Italija zauzeti prema rezoluciji Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici o kojoj će se glasati početkom maja.

- Nacrt rezolucije inspirisan je tekstovima koji su već odobreni u Vijeću sigurnosti i Generalnoj skupštini, kao i presudama MKSJ-a i Međunarodnog suda pravde, s ciljem da se doprinese edukaciji, prevenciji i borbi protiv zločina genocida. Nije slučajno što je inicijativa uvrštena pod tačku "kultura mira" na dnevnom redu Generalne skupštine.  Gotovo trideset godina nakon onoga što se dogodilo u Srebrenici, toplo se nadamo da obilježavanje ovog tragičnog događaja može postati dio kolektivne svijesti u Bosni i Hercegovini, u skladu sa vrijednostima i principima koji su temelj Evropske unije, kojoj država s pravom teži da se pridruži - navodi se u odgovoru Feni iz italijanske ambasade u BiH.