Italijanske sportske vlasti istražuju izvještaje o neopravdanom psihološkom pritisku koji se vrši na mlade gimnastičarke zbog njihovih navika u ishrani.

"Medalje su stvar nacionalnog ponosa, ali nijedna medalja ne može nadoknaditi neprimjereno ponašanje", rekao je u srijedu ministar sporta Andrea Abodi, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Abodi se bavio rastućom zabrinutošću zbog načina na koji treneri tretiraju sportiste, od kojih su mnogi tinejdžeri.

Ovo pitanje dovedeno je u fokus pažnje nakon što je majka dvije gimnastičarke podnijela prijavu tužiocu u sjevernom gradu Brescia zbog tretmana djevojaka, posebno u vezi s održavanjem određene težine.

Majka i kćerke nisu imenovane.

Abodi se ranije sastao sa Giovannijem Malagom, predsjednikom Olimpijskog komiteta zemlje i Gherardom Tecchijem, šefom nacionalne gimnastičke federacije kako bi se pozabavili ovim pitanjem.

˝Naši sportisti su mladi, većina članova je mlađa od 18 godina i moramo biti posebno pažljivi kada se brinemo o njima˝, rekao je Tecchi na konferenciji za novinare.

˝Sportista je na prvom mjestu i mi ih potpuno poštujemo˝, dodao je on, prenosi TRT World.

Kultura zlostavljanja

Pritužbe je iznijela i bivša ritmička gimnastičarka Nina Corradini koja je za Vikend la Repubblica izjavila da je prošle godine napustila reprezentaciju nakon što je pretrpjela zlostavljanje zbog ishrane.

Italija ima dobre rezultate u ovom sportu, a osvojila je bronzanu medalju u grupnom višeboju u ritmičkoj gimnastici na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.

Britanska gimnastika prošlog je mjeseca pokrenula novi akcioni plan, uključujući prijavljivanje trenera, kako bi osigurala sigurno okruženje za svoje sportiste nakon izvještaja koji je razotkrio kulturu zlostavljanja u sportu.