Aleksandar Bečanović (Planinski orao), Bora Ćosić (Bergotova udovica), Mirjana Drljević (Niko nije zaboravljen i ničega se ne sjećamo), Robert Perišić (Brod za Issu) i Milan Tripković (Klub istinskih stvaralaca) ušli su uži izbor za Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2022. godini na “jezičnom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije”.

Ove autore i njihove romane odabrao je petočlani žiri: Semezdin Mehmedinović (predsjednik), Andrea Lešić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec.

Selektori 22. književnih susreta “Cum grano salis” bilu su Adisa Bašić (za Bosnu i Hercegovinu), Vladimir Aresnić (za Srbiju), Jagna Pogačnik (za Hrvatsku) i Aleksandar Radoman (za Crnu Goru). Oni su za Nagradu “Meša Selimović” nominirali 19 romana.

Izbor selektorice za Bosnu i Hercegovinu bili su Midhat Ajanović (Austrougarski tunel), Magdalena Blažević (U kasno ljeto), Almin Kaplan (Kućni ljudi), Dževad Karahasan (Uvod u lebdenje) i Emina Žuna (Do boljeg jučer). No, nijedan od predloženih autora i njihovih romana nisu se našli u užem izboru.

Među pet autora koji će ove godine konkurirati za nagradu, tri su iz Srbije, a po jedan iz Hrvatske i Crne Gore.

Nagrada “Meša Selimović” dodjeljuje se od 2002. godine a ovo je prvi put da u uži izbor nije ušao nijedan bosanskohercegovački autor.

Neki od dosadašnjih dobitnika ove regionalne nagrade bili su Irfan Horozović, Miljenko Jergović, Mirko Kovač, Bekim Sejranović, Faruk Šehić, Ivan Lovrenović, Andrej Nikolaidis i Semezdin Mehmedinović.

Književni susreti “Cum grano salis”, 22. po redu, održat će se od 5. do 7. oktobra 2023. godine u Tuzli, a proglašenje dobitnika Nagrade “Meša Selimović” zakazano je za subotu, 7. oktobra.