Zagrebačka Naklada Ljevak objavila je knjigu "Islam i ljudska prava" autorice Ajle Čustović, u kojoj je islamska misao o temi ljudskih prava predstavljena s naglaskom na njezino bogatstvo i unutarnje napetosti, a ne na kontroverznosti.

Ajla Čustović (1986.) diplomirala je novinarstvo 2010. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je 2012. završila sveučilišni poslijediplomski studij Vanjske politike i diplomacije, te 2020. godine poslijediplomski doktorski studij (smjer Politička teorija). Godine 2022. završava jednogodišnji studij Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U knjizi "Islam i ljudska prava", autorica je pokazala mnogostrukost islamske misli, koju se ni o kojoj temi, pa tako ni o osjetljivoj temi ljudskih prava, ne može shvatiti pojednostavljeno, u crno-bijelom kontrastu, stoji u najavi.

Ona otvara uvid u postojanje žustre polemike unutar samoga islama, osvjetljuje neke razlike u tumačenjima islamskih svetih tekstova, te islamsku misao o temi ljudskih prava čitatelju – možda prvi put na hrvatskom jeziku – predstavlja s naglaskom na njezino bogatstvo i unutarnje napetosti, a ne na kontroverznosti.

Postoje, dakako, i kontroverzna shvaćanja koja autorica ne izbjegava, nego adresira i objašnjava. Ova knjiga nije pisana sa stajališta kritičnosti prema islamu, ali ni sa stajališta plitke apologetike. Ovo je ozbiljna studija u kojoj su osjetljiva pitanja obrađena na osjetljiv način, ističu iz Naklade Ljevak.

Kako u recenziji ističe Enes Kulenović, knjiga "Islam i ljudska prava" predstavlja pionirsku studiju unutar hrvatskih društvenih znanosti s obzirom na to da važna tema islama i ljudskih prava do sada unutar naše znanstvene zajednice nije diskutirana na ovako obuhvatan način.

"Pozicija koju autorica brani je ona progresivne islamske misli koja se ne temelji na pukoj prilagodbi temeljnih vrijednosti islama liberalnom poimanju ljudskih prava, već poziva na otvoreni dijalog (otvorenu razmjenu) između liberalne i islamske tradicije o temeljima i sadržaju univerzalnih ljudskih prava", dodaje Kulenović.