Vlasti Irana pogubile su Shahrooza Alexa Sokhanvarija, koji je slovio za čelnika međunarodnog lanca trgovine ljudima u svrhu prostitucije.

Agencija Mizan javlja da je smrtna kazna vješanjem izvršena nakon što ju je potvrdio Vrhovni sud Irana.

Sokhanvari, poznat pod nadimkom Alex, osuđen je za uspostavu i upravljanje mrežom trgovine ženama. Uhapšen je u Interpolovoj akciji 2020. godine u Maleziji nakon čega je izručen Iranu. Prvostepena smrtna presuda bila mu je izrečena 2021. godine.

Sokhanvari je napustio Iran 1983. godine. Do hapšenja je živio u različitim zemljama uključujući Indiju, Maleziju, Ujedinjene Arapske Emirate, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države.

Iranski sud primio je u novembru 2019. godine izvještaj u kojem se navodi da je žena, identificirana kao Sarah Jorf Deriszadeh, uspostavila mrežu prostitucije koristeći iranske žene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Istraga je utvrdila da je riječ o ogranku međunarodne mreže trgovine ženama koju je vodi Sokhanvari.

Hapšenjem Sarah Jorf Deriszadeh razbijena je velika kriminalna mreža koja je organizirala prebacivanje prostitutki iz različitih gradova u druge zemlje.

Posljednjih godina uhapšeno je još nekoliko žena koje su identificirane kao njegove saučesnice. Prema dostupnim informacijama one se još nalaze u zatvoru pod teškim optužbama, a petoro osoba iz ove kriminalne bande osuđeno je na po 15 godina zatvora.