Britanski fotoreporter Tom Stoddart, autor jedne od najpoznatijih fotografija snimljenih u opkoljenom Sarajevu, preminuo je u srijedu u 68. godini. Stoddart je jedan od brojnih stranih fotoreportera koji su tokom Agresije na BiH u svijet slali slike iz opkoljenog Sarajeva. Sredinom 1993. snimio je fotografiju “Žena Sarajeva”, na kojoj se može vidjeti Sarajka Meliha Varešanović. Kasnije će se u intervjuu za časopis Reportage osvrnuti na trenutak kada je fotografija snimljena.

“Te su žene svaki dan hrabro išle po kruh i vodu, stalno na meti snajperista. Ulice Dobrinje bile su posebno opasne i ljudi se nisu nepotrebno izlagali opasnosti. Začuli su se snajperski pucnji i ja sam se zaklonio iza vreća s pijeskom, a u tom trenutku se iznenada pojavila žena na pustoj ulici. Hodala je ponosno, uzdignute glave, a na usnama je imala ruž, visoke potpetice i šarenu haljinu. Uspio sam snimiti tri ili četiri snimka sa svojom Leicom dok je prolazila pored mene”, ispričao je Stoddart.

Nakon agresije je odlučio vratiti se u BiH i pronaći Melihu Varešanović kako bi je ponovo fotografirao i intervjuirao. Fotografija “Žena Sarajeva” nedavno je stavljena na aukciju, a početna cijena je bila 1.500 funti. Stoddart je za nju od dobio brojne nagrade, a jedna je njena kopija u vlasništvu Angeline Jolie.