Pakistanski žalbeni sud u ponedjeljak je oslobodio bivšeg premijera Imrana Khana za odavanje državnih tajni, rekao je njegov advokat, iako će popularni opozicioni lider ostati iza rešetaka jer služi nekoliko zatvorskih kazni i čeka niz slučajeva koji se vode protiv njega.

Khan je u januaru osuđen za izdaju i osuđen na 10 godina zatvora zbog incidenta, popularno poznatog kao "slučaj šifre", u kojem je optužen da je odao državne tajne mahanjem povjerljivim dokumentom na protestnom skupu.

Vlada nije objavila dokument, ali se vjeruje da se radi o diplomatskoj prepisci između pakistanskog ambasadora u Washingtonu i Ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu.

Khan je tvrdio da je dokument dokaz da mu se prijeti i da je njegovo svrgavanje na glasanju o nepovjerenju u aprilu 2022. bila američka zavjera, koju su navodno izvršile vojska i vlada u Pakistanu. Američki i pakistanski zvaničnici negirali su tu tvrdnju.

Khan, bivša zvijezda kriketa koji je postao proislamski političar bio je premijer od 2018. do svrgavanja, i dalje je popularna opoziciona ličnost.

Visoki sud u Islamabadu nije precizirao oslobađajuću presudu od ponedjeljka. Njegov nalog poziva da se januarska presuda poništi, iako tužioci mogu uložiti žalbu na oslobađajuću presudu.

"On će odmah biti pušten, ako ne bude zatvoren ni u jednom drugom slučaju", zaključuje se u naredbi.

Jedan od Khanovih advokata, Intazar Hussain Panjutha, pozdravio je presudu i rekao da tužilaštvo nije u mogućnosti da dokaže njihov slučaj na otvorenom sudu.

Iako pobjeda, razvoj ništa ne mijenja za Khana, koji će ostati iza rešetaka. On je osuđen u četiri slučaja protiv njega i čeka druga suđenja, sa više od 150 tužbi protiv njega od njegovog svrgavanja.

Prošle godine, Pakistan je bio svjedok nasilnih demonstracija nakon njegovog hapšenja i vlada je od tada snažno suzbila njegove pristalice i stranku.