U Tuzlanskom kantonu nakon višemjesečnih peripetija konačno je imenovana nova kantonalna vlada koju će i u mandatu koji teče predvoditi premijer Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije. 

Nakon općih izbora održanih 2. oktobra u ovom dijelu Bosne i Hercegovine skupštinsku većinu čine SDA, Demokratska fronta te dva zastupnika koji su nedavno odlučili napustiti Stranku za BiH. Kada je riječ o raspodjeli resora, SDA uz poziciju premijera ima i osam ministarstva, DF tri, a jedno dvojci koja je ranije činila Stranku za BiH.

Novi saziv Vlade TK imenovan je na današnjoj hitnoj sjednici kantonalne skupštine s 20 glasova za. Interesantno je da je iz aktuelne skupštinske većine suzdržan bio SDA-ov zastupnik Jakub Suljkanović, ali i član Socijaldemokrata BiH Husein Tokić.

Ministar unutrašnjih poslova ostaje Hajrudin Mehanović iz Gradačca, ministar privrede i dalje će biti Edin Duraković, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, dok će Ministarstvo finansija nastaviti voditi Suad Mustajbašić. Na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku nalazi se Fadil Alić, dok Ministarstvo za boračka pitanja predvodi Senada Dizdarević. Nova ministrica zdravstva je Duška Bećirović, a poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Fedahija Ahmetović.

Iz Demokratske fronte ministrica pravosuđa je Nataša Marošević, ministar za kulturu, sport i mlade je Damir Gazdić, a trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.

Poziciju ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice iz prošlog saziva zadržala je Anela Ajšić, koja je odlučila napustiti Stranku za BiH, ali su je podržala dva nezavisna zastupnika koji čine skupštinsku većinu.