- Prema saznanjima koje imam, kantonalno Tužilastvo je izdalo naredbu Uredu za korupciju da utvrdi sve okolnosti i provjeri sva dokumenta o dodjeli sredstava kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS, potvrdio je za Faktor ministar u Vladi KS Almir Bečarević.

Ujedno, provjerom u budžetu Kantona, Kabinet predsjedavajućeg je imao na raspolaganju 180.000 KM za namjenu održivog povratka u RS, a javni poziv je predviđao dodjelu 380.000 KM.

Istovremeno, Kabinet predsjedavajućeg je dobio status pravnog lica po osnovu Uredbe o njegovom formiranju. Tačka 4 te uredbe nikad nije ispoštovana, odnosno Vlada KS nikad nije donijela odluku o imenovanju šefa kabineta i postavlja se pitanje koji dokument je korišten prilikom registracije kabineta kao pravnog lica - kazao je Bečarević.

Jučer se javnosti obratio i sam Okerić koji je negirao optužbe u vezi s dodjelom novca za održivi povratak. On se branio riječima da nije on vršio dodjelu nego njegov kabinet, te da su i druga udruženja bliska nekim drugim strankama dobijala sredstva.

Istina, ne treba očekivati spektakularne rezultate s obzirom na to da direktor Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić prima naredbe direktno od vlasnika NiP-a Elmedina Konakovića. Jedino što se može očekivati od njega jeste da sa Okerića skine odgovornost za kriminal. Istina, nije ni bilo potrebe da se Tužilaštvo uključuje jer je hafiz Sadrudin Išerić jučer presudio: "Edo Okerić je koliko znam, brat, koji je svjestan emaneta koji je preuzeo i koji se boji Allaha u onome što radi, a Allah najbolje zna".