Centrala Hrvatske demokratske zajednice 1990 na vanrednoj sjednici u srijedu navečer razmatrala je aktuelnu političku situaciju i proces formiranja izvršne vlasti na federalnom nivou.

Predsjednik te stranke Ilija Cvitanović u izjavi za Fenu istaknuo je kako je stav HDZ-a 1990 nepromijenjen.

"Kolegij HDZ 1990 potvrdio je našu poziciju koju smo toliko put u javnosti eksploatirali. Možemo biti dio rješenja u okviru hrvatskog nacionalnog legitimiteta. To znači da HDZ 1990 mora biti pozicioniran u skladu s izbornim rezultatom na svim razinama u Bosni i Hercegovini, moramo dati doprinos završetku tog programa koji su partneri dogovorili da bismo utjecali na aktivnosti koje će raditi te vlade, ako su naše ruke potrebne za tu vladu", kazao je on.

Cvitanović je poručio kako HDZ 1990 neće učestvovati u nikakvoj novoj platformi ili alijansi o čemu se špekulira ovih dana.

Kada su u pitanju moguća rješenja blokade imenovanja Vlade Federacije BiH, dodao je kako HDZ 1990 ne zagovara intervenciju visokog predstavnika.

"Ja već godinu dana ponavljam da nam ne treba nikakvo novo nametanje od visokog predstavnika. Rješenje već postoji samo ga treba iscrpiti i konzumirati. Šta će uraditi visoki predstavnik, ne zna niko. Sinoć smo nešto očekivali, vidjet ćemo šta će biti danas. Ako će već nešto nametati, mislim da nema nikakvog razloga da to bude trajno rješenje", zaključio je Cvitanović.