Okončavaju se kvalifikacijske utakmice Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. aneki timovi pribjegavaju svim vrstama trikova kako bi pokušali ostvariti pobjedu, čak i ako je to po cijenu zdravlja. To je slučaj sa fudbalskom reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, koje su odlučile da se utakmica protiv Hondurasa, igra u Saint Paulu u Minnesoti, gdje je u trenutku početka meča termometar bilježio -17 stepeni Celzija.

Minnesota je jedna od najhladnijih država u Sjedinjenim Državama. Situacija se nastavila pogoršavati i kada je utakmica završila, koju su Sjedinjene Američke Države dobile rezultatom 3-0, procjenjuje se da je hladnoća bila -30º, što je čini utakmicu odigranom pod najnižom temperaturom u historiji kvalifikacija za svjetska prvenstva.

Zbog ekstremnih uslova u kojima je utakmica održana, dvojica honduraških nogometaša na poluvremenu su zatražili pomoć zbog simptoma hipotermije i nisu se mogli vratiti na travnjak, priopćili su iz saveza te zemlje Srednje Amerike.

Honduras nije otkrio imena ove dvojice igrača, ali je honduraški novinar Jaime Ojeda uspio saznati da se radi o golmanu Luisu Bubi Lópezu i napadaču Romellu Quiotu. López je bio najviše pogođen pa su mu čak morali davati serum intravenozno.

FIFA svojim pravilnikom ne utvrđuje minimalnu temperaturu pri kojoj utakmica može biti odigrana ali FIFPRO (Međunarodna federacija profesionalnih fudbalera) "preporučuje da se treninzi i utakmice mogu otkazati i kada je temperatura ispod -15 stepeni Celzija i kada je toplinski osjećaj zbog hladnoće niži od -27 stepeni Celzija”.

Sa ovo  pobjedom i s tri utakmice do kraja kvalifikacija za Katar, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je druga na tabeli, s 21 bodom, koliko ima i Meksiko, četiri manje od vodeće Kanade. Tri najbolja tima žići će na Svjetsko prvenstvo 2022., a četvrtoplasirani, trenutno je to sada Panama, morat će igrati doigravanje. Honduras je na dnu tabele.

Selektor Hondurasa, Kolumbijac Hernán Darío Gómez, požalio se na kraju utakmice na uslove u kojima je odigrana. “U svlačionici su moji igrači dobili intravenozne tekućine i mnogi od njih su sada bolesni. Nezamislivo je da vas nelo tako moćan u svakom pogledu dovede ovamo kako bi postigao dobar rezultat.”

Selektor Sjedinjenih Država, Gregg Berhalter, branio se od kritika: “Šta ja mislim? Teško je odgovoriti, ali ne mislim da je zdravlje Honduraša ugroženo, jer smo im također osigurali majice i pokrivala za glavu. Kada idemo igrati u zemlje s više od 30 stepeni i 90% vlage, s dehidriranim gračima, onad treba postaviti i to pitanje. Kada smo birali mjesto za utakmicu, nismo mogli ni zamisliti da dolazi hladni val.”

Arbitar utakmice, Jamajčanin Oshane Nation, vodio je utakmicu s balaklavom i rukavicama, odjevnim predmetima koje su koristile i ostale sudije. Igrači su na teren itašli u rukavicama, grijačima za vrat i termo štramplama.