“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: carigradsku čorbu, čajničku saksiju, bosansku kanju i pršulju.

CARIGRADSKA ČORBA

Za 5 osoba: 300 g pilećeg mesa, 20 g crnog luka, 30 g mrkve, 30 g celera, 20 g brašna, 30g masnoće 50 g bamje, 3 g bibera, 15 g soli, 5 g a/eve paprike, 5 g peršunova lista, 1/2 del sirćeta 1/2 limuna, 1 del milerama. Pileće meso oprati i isjeći na kockice. U posudu staviti masnoću da se zagrijeje. Crni luk očistiti oprati i isjeći na sitne kockice pa ga dodati na toplu masnoću da se prži, dok ne dobije svijetložutu boju. Tako prženom luku dodati već pripremljeno meso i nastaviti prženje. Mrkvu i celer očistit i, oprati i isjeći na kockice pa dodati mesu i nastaviti pržiti. Kada se meso i povrće napola dogotovi, dodati brašno, pa sve još malo propržiti. Tada dodati alevu papriku, biber i so. Sve dobro promiješati i zaliti vodom, pa pusti da se kuha. Bamju staviti u posebnu posudu, zaliti vodom, sirćetom i malo posoliti i staviti da se kuha. Kada je bamja kuhana ocijediti je i dodati u čorbu. Dodati mileram i servirati u zajedničkoj zdjeli.

ČAJNIČKA SAKSIJA

To je jdna vrsta crepulje kojoj je osnova pirinač (riža) i meso. Meso se isiječe na manje pače (komade) skupa s kostima, janjeće, teleće, juneće, ili ovčije i skuha. Crepulja se pokrije rižom, zalije juhom, ukriža peršunovog lista, doda koje cijelo zrno bibera, izreže mrkva, ukriža paradajza ili doda ukuhanog paradajza. Ako je juha dovoljno slana, ne soli se. Pečice mesa se poredaju po riži i crepulja stavi da se peče, odnosno zapeče, oko pola sata (dotle dok riža bude pečena).

BOSANSKA KALJA

Kalja (arap.) predstavlja varivo sa mesom ili kajmakom. U Bosni, također, ima više jela pod nazivom kalja. Ovu smo nazvali bosanska kalja, tj. kuhani kupus sa mesom. Za 5 obroka: 1.112 kg slatkog kupusa, 1/2 kg debele govedine, 1/2 kg janjetine (od rebara ili bubrežnjak), 1/4 litre kiselog mlijeka, so, biber, paprika.

Glavice kupusa očistiti, izrezati na kriške, vertikalno na 4-6 dijelova, tako da se kriške ne raspadnu. Meso isjeći na komade. U šerpu se slaže red mesa, red kriški kupusa, pa opet red kupusa i red mesa. Posoliti i pobiberiti (može biber u zrnima). Dodati oko 2 kriške rastopljene masnoće i vode toliko da u njoj kupus bude do polovice. Zatim se kalja kuha, (najprije uzavrije, a onda lagahno kuha). Kada se meso rastavlja od kosti, kalja je kuhana. Tada se uzavrije 1/2 kašike masnoće, doda, po želji, aleva paprika i kiselo mlijeko (povlaka). Ovim začinimo toplu kalju. Prilikom serviranja kriške kupusa treba pažljivo vaditi da se ne raspadnu, odnosno ne izgube formu. Kalja je najbolja ako se istiha kuha (dakle krčka a ne vrije) i to 5- 8 sati.

PRŠULJA

Husein Šehić iz okoline Gradačca navodi da se pršulja servira na završetku objeda, i to između sutlije i hošafa (kompota): "Pršulja je kuhano mlijeko u zemljanom sudu zvanom pršulja." Prema Gradaščeviću, pršulja se sprvlja u maloj crepulji promjera oko 15cm. Naspe se mlijeko i kuha (natiho) toliko da savrije napola i formira se kajmak debeo 1 i više cm. Tradicionalno u Gradačcu djevojka je obavezno častila momka pršuljom, koju mu je dodavala kroz demire.