IBM PC Convertible, koji je javnosti premijerno predstavljen 3. aprila 1986. godine, poznat je kao prvi laptop u historiji koji je pušten u upotrebu. Također je bio i prvi IBM-ov računar koji je koristio 3,5-inčnu disketu, koja će u godinama kasnije postati industrijski standard.

Poput modernih laptopa, IBM PC Convertible se napajao pomoću adaptera, a imao je i za to vrijeme revolucionarnu mogućnost pokretanja preko baterije.

Ova mašina bila je svojevrsni upgrade IBM Portablea, prvog "pokušaja" laptopa, i imala je broj modela 5140. Koncept i dizajn kućišta osmislio je i realizirao njemački produkt dizajner Richard Sapper.

Kada je riječ o specifikacijama, procesor mu je bio Intel 80C88, CMOS verzija Intela 8088 procesora. Osnovna konfiguracija uključivala je 256 KB RAM-a, koji je imao mogućnost proširenja na 640 KB, dva 3,5-inčna floppy drivea od 720 KB i monohromatski, CGA kompatibilni LCD ekran.

Bio je težak nešto manje od šest kilograma i imao je ugrađenu ručku za nošenje, s baterijom koja je predviđena za trajanje od deset sati (četiri sata u modelu 3 čiji je ekran imao pozadinsko osvjetljenje).

Kada je tek pušten u prodaju koštao je oko 2.000 američkih dolara, ali s masovnom produkcijom prijenosnih računara cijena mu je brzo počela opadati.